Drottning & hjortrongrottor
Ingredienser
Mördeg:
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 1/4 dl socker
- ca 5 dl vetemjöl
- 3 tsk vaniljsocker
- drygt 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Fyllning:
- ca ½ dl drottningsylt
- ca ½ dl hjortronsylt
Bra att ha:
- Citruspress i trä
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
- Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt.
- Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
- Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
- Mjöla citruspressen och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp.
- Grädda i mitten i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.