Pestopasta är väl ändå för jäkla gott? Receptet på pesto är ganska klassiskt men det går att variera i oändlighet. Det går enkelt att göra den nötfri/billigare genom att byta ut pinjenötterna mot tex, mandel, pumpafrön eller solroskärnor. Parmesan kan du också byta mot en annan lagrad ost. Basilika kan ersättas med den där ruccolan som håller på att gå ut i datum. Ja ni fattar det är en restfest för hela slanten.
Jag minns första gången jag smakade hemmagjord pesto, det var i Stockholm med min kompis Linnea när vi hälsade på hennes moster. Jag var i chock över hur det kunde smaka så mycket av att bara mixa ihop lite ost, nötter, olja och örter. Det är exakt det jag fortfarande drivs av, att hitta dom där nya smakerna. Uppleva nya smakkombinationer. Här hittar du mitt mest sökta recept på bloggen som råkar vara en smarrig pasta.
Tyvärr har barnen inte nappat på pesto ännu, längtar tills den dagen dock! Men om jag lärt mig nånting om barn och mat så är det att inte tjata. Det kommer när det kommer. Själv tycker jag ju att dom missar så mycket dock.
Pestopasta
Ingredienser
Pestopasta
- 4 portioner
Pesto
- 2 vitlöksklyftor
- 1 kruka basilika
- 1 dl färskriven parmesan eller annan lagrad ost
- 1 dl rostade pinjenötter
- 3 rejäla nypor flingsalt
- 1 dl olivolja eller neutral olja
- 1 – 2 msk vatten (gärna pastavattnet)
- Nymalen svartpeppar efter smak
- 300 g spaghetti eller bandspagetti
Garnering
- Riven parmesan
- Färsk basilika
Instruktioner
Gör så här.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skala vitlöken och riv osten. Mixa nötter, vitlök, basilika, riven ost och salt i en matberedare. Kör tills allt är finfördelat.
- Tillsätt oljan och mixa ihop till en pesto, smaka av med salt och svartpeppar. Häll i vatten om peston blir för tjock. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och blanda med peston.
- Servera med lite extra riven parmesan och färsk basilika. Ja men dra över lite extra nymalen svartpeppar när du ändå är igång.