En barnsligt god tårta det här! Frasig maräng toppad med syrliga äpplen och björnbär med en chokladgömma för lite extra crunch. Och sen en len lättvispad havregrädde på det. Ljuvligt är bara förnamnet! Tårtan tog jag fram i samarbete med Aito, där jag använt mig av deras havregrädde – ”Aito Oat for Wipping”. https://kaslinkaito.se/produkter/aito-oat-for-whipping/
Det är faktiskt första gången som jag spritsat en havrebaserad grädde som håller sin form så bra. Fördelen är att den är helt fri från laktos, gluten och komjölk så dom flesta kan äta den. Vegansk såklart! Jag brukar ofta göra en separat gluten och laktosfri tårta till dom som är allergiska, men det behövs inte med den här grädden. Hela familjen gillade den. Jag är verkligen nöjd och det blev så in i bänken gott!
Grädden finns i de flesta matbutikerna runt om i landet, så testa och se vad du tycker. Jag hällde lite ovispad grädde på min morgongröt när mjölken var slut, alltså det var så löjligt gott! Lätt beroendeframkallande tyvärr!
Allt till tårtan går att förbereda några dagar innan, så den går lätt att slänga ihop och för att imponera på framför dina gäster. Chokladen funkar som en fuktspärr så det går även att montera tårtan en stund innan servering utan att fyllningen blöter ner marängen. Frukt och bär varierar du efter säsong, som en kärlekshistoria med naturen såklart!
Smakerna blev en drömkombo, jag älskar hur en tanke blir till verklighet och sen en riktig smaksensation. Det är nog det roligaste med mitt bakande, när resultatet överträffar förväntningarna! Så vill jag ha det jämt men man kan inte få allt kära vänner tyvärr.
Så se nu till att testa receptet, prova grädden eller någon av deras andra havrebaserade produkter, se här: https://kaslinkaito.se/produkter/
Pavlova med Björnbär och äpple
äpplen och björnbär med en chokladgömma för lite extra crunch. Och sen en len
lättvispad havregrädde som är fantastisk att spritsa. Ljuvligt är bara förnamnet! Helt glutenfri tårta och utesluter du chokladen så är den även laktosfri såklart!
Ingredienser
Marängbotten
- 7-8 st äggvitor 200g
- 2 dl strösocker 180g
- 4 dl florsocker 240g
Pensling botten
- 50 g hackad mörkchoklad
Fyllning – Äppelmos
- Ca 5 st röda EKO äpplen
- 1 näve björnbär
- ¼ dl vatten
- 1 tsk malen kanel
Garnering
- 1 rött äpple
- ½ dl strösocker
- ½ pressad citron
- 2 askar färska björnbär
- 2 ½ dl Aito Oat for Wipping
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 80 grader varmluft. Förbered en plåt med bakplåtspapper och rita en cirkel på, använd en tallrik som mall.
- Vispa äggvitan till en hård maräng och tillsätt sockret i tre omgångar, fortsätt vispa tills du har en fast och glansig maräng.
- Sikta ner florsockret i omgångar och vänd om med slickepott försiktigt för att behålla luftigheten. Häll upp 1/3 av marängen i en spritspåse med valfri stor tyll. Fördela upp resten av marängen på bakplåtspappren, bre ut i cirkeln. Spritsa en krans av marängtoppar längst kanten.
- Grädda i ca 2 timmar, stäng av ugnen och låt bottnarna torka minst en timma i ugnen. Marängen kan även stå i ugnen över natten och torka.
- Skölj äpplena noga och skär i bitar med skalet på. Häll i äppelbitarna med resten av ingredienserna och koka upp under lock tills äpplena mjuknat. Låt svalna lite och mixa slät med stavmixer.
- Sila av med finmaskig sil och häll upp direkt i en väl rengjord glasburk med tätslutande lock och låt svalna.
- Hyvla äpplet till garnering med mandolin eller skär tunna skivor, lägg i en bunke och strö över socker och citronjuice. Låt stå en stund.
Montering och garnering:
- Lägg marängbottnen på ett stort fat och smält chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Pensla på ett tunt lager med chokladen på bottnen. Bred över äppelmoset och toppa med en ask björnbär. Vispa grädden och fyll en spritspåse med valfri stor tyll, spritsa ut grädden och garnera med delade björnbär och skivat äpple som du snurrar ihop. Piffa gärna med färska blommor eller oxalis.
Tips!
- Eventuellt får du lite marängsmet över, då passar det perfekt att spritsa en plåt med små maränger som du kan garnera med eller spara till ett senare tillfälle.