Go Back

Pavlova med Björnbär och äpple

En barnsligt god tårta! Frasig maräng toppad med syrliga
äpplen och björnbär med en chokladgömma för lite extra crunch. Och sen en len
lättvispad havregrädde som är fantastisk att spritsa. Ljuvligt är bara förnamnet! Helt glutenfri tårta och utesluter du chokladen så är den även laktosfri såklart!



Ingredienser

Marängbotten

  • 7-8 st äggvitor 200g
  • 2 dl strösocker 180g
  • 4 dl florsocker 240g

Pensling botten

  • 50 g hackad mörkchoklad

Fyllning - Äppelmos

  • Ca 5 st röda EKO äpplen
  • 1 näve björnbär
  • ¼ dl vatten
  • 1 tsk malen kanel

Garnering

  • 1 rött äpple
  • ½ dl strösocker
  • ½ pressad citron
  • 2 askar färska björnbär
  • 2 ½ dl Aito Oat for Wipping

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 80 grader varmluft. Förbered en plåt med bakplåtspapper och rita en cirkel på, använd en tallrik som mall.
  • Vispa äggvitan till en hård maräng och tillsätt sockret i tre omgångar, fortsätt vispa tills du har en fast och glansig maräng.
  • Sikta ner florsockret i omgångar och vänd om med slickepott försiktigt för att behålla luftigheten. Häll upp 1/3 av marängen i en spritspåse med valfri stor tyll. Fördela upp resten av marängen på bakplåtspappren, bre ut i cirkeln. Spritsa en krans av marängtoppar längst kanten.
  • Grädda i ca 2 timmar, stäng av ugnen och låt bottnarna torka minst en timma i ugnen. Marängen kan även stå i ugnen över natten och torka.
  • Skölj äpplena noga och skär i bitar med skalet på. Häll i äppelbitarna med resten av ingredienserna och koka upp under lock tills äpplena mjuknat. Låt svalna lite och mixa slät med stavmixer.
  • Sila av med finmaskig sil och häll upp direkt i en väl rengjord glasburk med tätslutande lock och låt svalna.
  • Hyvla äpplet till garnering med mandolin eller skär tunna skivor, lägg i en bunke och strö över socker och citronjuice. Låt stå en stund.

Montering och garnering:

  • Lägg marängbottnen på ett stort fat och smält chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Pensla på ett tunt lager med chokladen på bottnen. Bred över äppelmoset och toppa med en ask björnbär. Vispa grädden och fyll en spritspåse med valfri stor tyll, spritsa ut grädden och garnera med delade björnbär och skivat äpple som du snurrar ihop. Piffa gärna med färska blommor eller oxalis.

Tips!

  • Eventuellt får du lite marängsmet över, då passar det perfekt att spritsa en plåt med små maränger som du kan garnera med eller spara till ett senare tillfälle.