Övrigt

Matresa till ”Brukets Godaste”.

0 röster
Känslan när en hemmabagare blir insläppt i ett riktigt bageri..

I samarbete med Lokal Meny tog jag med min vän och mästerfotograf Katja och styrde mot det ekologiska surdegsbageriet ”Brukets Godaste” i dalsländska Fengersfors. Såklart valde vi en fredag då det serveras nygräddade pizzor. Följ Lokal Meny och Smaka på Västsverige för mer tips på resmål och hitta producenter som levererar äkta matpassion i vårt vackra Västsverige

Visst är det något speciellt i att uppleva mat som serveras i en genuin miljö och är lagad på lokala råvaror? Som ni säkert är jag mycket passionerad när det kommer till mat och jag vill såklart bli serverad äkta råvaror. ”Dolda” guldkorn dyker ibland upp efter rekommendationer från likasinnade. 

Jag fick möjligheten att åka med min vän tillika mästerfotograf Katja till dalsländska Fengersfors, för att besöka Sandra på det ekologiska surdegsbageriet ”Brukets Godaste”. 

Under lång tid har jag velat återvända till Dalsland där min mamma är uppväxt och där jag om somrarna tillbringade mycket tid som barn. Naturen är otrolig och en stor kontrast från klippor och hav som jag är van vid. Under hela resan till Fengersfors utbrast vi “Kolla där vad fint!”, “Ta en bild!” “Men guuud vad fint det är på hösten”, ungefär som två barn i en godisaffär. 

Sandra tog emot oss med öppna armar. Ni kan ju tänka er att jag, som den nördiga hemmabagare jag är, tappade hakan mer än en gång när hon släppte in oss i bageriet. 

Under November vankas det pizzakvällar varannan fredag och under sommaren serveras pizza varje fredag. En ständig ström av pizzasugna gäster kom för att hämta upp sina nygräddade surdegspizzor. Sandra och gänget har verkligen stenkoll på alla råvaror i allt från pizzadegen till toppingen. Ingenting faller mellan stolarna när det gäller närproducerat här inte! Såklart fick jag smaka på det mesta även innan gräddning, och visst är det något speciellt att få smaka en nygjord krämig crème fraiche från en gård i närområdet. Otrolig smak! 

Känslan av att äta pizza i en så genuin miljö, när jag vet hur mycket kärlek det ligger i urvalet av alla råvaror, gör att pizzan om möjligt smakar ännu bättre. Jag erkänner mer än gärna att jag smakade på alla fyra pizzor som fanns för kvällen och måste jag välja faller nog första priset på pumpapizzan. Vacker som en tavla med höstens råvaror och framförallt otroligt god.

Har du tänkt på hur din matupplevelse förändras när du vet mer om hantverket bakom, eller när du fått mer kunskap om råvaran du äter? Hur den odlas och vilken gård den kommer från? För mig spelar det stor roll för hela upplevelsen, där platsen och miljön får ta lika stor plats som råvaran. 

Det som känns tydligt ju mer vi pratar är att det är så självklart för Sandra och resten av personalen att alltid leta efter närproducerade råvaror. Bara det att en av bagarna har en egen mjölkvarn, hur coolt är inte det? Jag köpte självfallet med mig ett par påsar mjöl hem (samt även marmelad, rostade rapsfrön, kakor, bullar, bröd och en hel del annat ifrån bageriets butik). Sandras imponerande passion för samarbete med andra dalsländska aktörer och skapa matupplevelser utöver det vanliga är inspirerande. 

Men jag måste säga att det finaste med Brukets Godaste var att se hur personalen tar hand om sina gäster. Gästerna blir bemötta med namn och en fråga om hur familjen mår, så det är tydligt att de har många trogna stammisar. I kontrast till stammisarna kommer det förbi både norrmän och tyskar som hittat till det gamla pappersbruket för att köpa surdegsbröd och bullar på sin resa. Ja, det kan vara så att tyskarna även köpte en påse knäckebröd med älgar på. Det kan vara så. 

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x