Förra helgen var jag på en helt grym kurs med Tea Malmegård på Restaurangakademien. Temat var FIKA – svenska klassiker. Vi bakade från 9-16, en dröm för en tönt som jag. Ni som känner mig vet att jag helst inte slänger något jag bakar utan försöker få in det någon annanstans istället. Så när kursen var slut fick vi packa med massor med bakverk. Det fanns även chokladganace kvar från Sara Bernard (biskvier) så den tog jag med hem. Idag värmde jag upp pyttelite grädde, hällde på ganachen och tillsatte massa härligt hallonpulver för att få den spritsbar. Succé här hemma hos mina choklad älskande barn. Det kan ju smaksättas med oändligt många smaker, så låt fantasin göra sitt!
Jag själv opererade bort en tand igår så jag käkar soppa.. soppa.. soppa och soppa tyvärr. Om jag tidigare gnällt över att jag har ont så har jag fattat noll, detta var bedrövligt och ja jag tycker synd om mig själv. Men vet ni vad som är värst? Att inte kunna äta allt gott som familjen käkar på, hemmapizza, smågodis och tryfflar. Soppa! Soppa?
Hallontryffel
Ingredienser
Chokladganache
- 1 dl grädde 100g
- 1 msk honung ca 20g
- 100 g hackad mörk choklad
- 1 msk hallonpulver
- 15 g saltat smör
Garnering
- 1-2 msk hallonpulver
- 1-2 msk frystorkade hallon
Instruktioner
- Koka upp grädde och honung i en kastrull.
- Häll den varma grädden över den hackade chokladen i en bunke, tillsätt hallonpulver och mixa ihop med stavmixer tills du har en slät kräm. Tillsätt smöret och mixa tills du har en slät och fin kräm.
- Plasta direkt mot ytan och låt slå i rumstemperatur 2-3 timmar. Ju längre den står desto fastare blir den.
- Fyll en spritspåse med en stor rund tyll och häll i ganachen. Spritsa ut tryfflar på ett bakplåtspapper och pudra över rikligt hallonpulver. Tryck fast lite frystorkade hallon.
- Ställ i kyl tills du skall servera.