Bröd

Focaccia med citron, oliver & potatis

0 röster

I samarbete med Bagaren & Kocken tog jag fram ett receptet på Focaccia med citron, oliver & potatis. Det här är ett bröd som räcker till MÅNGA! Fluffigt bröd som är fullpackat med smak. Funkar lika bra som tillbehör till soppan som att äta rätt upp å ned, direkt från plåten. Ankarsrums assistent är perfekt att baka stora degar i. Ni vet väl sen gammalt att just Ankarsrum är min absoluta favorit i köket. Kolla in den här! Just nu har Bagaren & Kocken en superrabatt så kolla in ASAP. En perfekt julklapp som kommer ge många år av bakglädje för flera generationer.

Om ni inte hinner äta upp allt bröd så går det såklart bra att frysa in, men frys även in små kuber då det är ett perfekt bröd att steka krutonger på. Barnen älskar krutonger på just foccacia, perfekt att ha i frysen.

Foccacia har alltid varit en favorit att baka när det skall komma middagsgäster då det räcker till så många. Citronen och oliverna möts upp riktigt snyggt med det syrliga och salta. Sen kommer den söta rödlöken och drar ihop säcken. Så gott med just rödlök på, den blir så där glansig, mjuk och söt.

Det bästa med min Ankarsrum är såklart att den är grym på att baka med visst är den snygg, ingen assistent som behöver plockas bort. Den spelar en stor huvudroll i mitt kök helt klart!

Focaccia med citron, oliver & potatis

Ingredienser

Focaccia med citron, oliver & potatis

    Ingredienser

    • 50 g färsk jäst
    • 8 dl vatten
    • 1 dl olivolja
    • 14 dl vetemjöl special 740g
    • 5 dl durumvete 300g
    • 3 tsk havssalt
    • Olivolja till plåten

    Garnering

    • 4 st små potatisar
    • 1 citron
    • 2 dl svarta & gröna oliver utan stjärna
    • Ca 5st små rödlökar 1 – 2 stora
    • Rosmarin
    • Havssalt & Svartpeppar efter smak
    • Olivolja

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen i bunken och häll på vatten och allt durumvete. Sätt assistenten på låg hastighet, häll på olivolja och hälften av vetemjölet. Tillsätt salt och häll på resten av mjölet i omgångar då degen skall vara ganska lös. Kör degen i minst 10 minuter på medelhastighet. Du vill ha en deg som precis släpper från kanterna men den skall vara lite klibbig. Klibbig deg = saftig foccacia. Låt jäsa under jäslock i ca 40 minuter.
    • Skiva potatisen riktigt tunt, helst med mandolin, tvätta citronen och skär tunna citronskivor. Skär rödlöken i små klyftor.
    • Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och ringla över lite olivolja. Häll ut degen på plåten och tryck försiktigt ut degen mot kanterna. Låt jäsa i ca 60 minuter tills du har en bubblig deg. Ringla över olivolja och tryck ner fingrarna över hela degen så du bildar små gropar.
    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft, 225 vanlig. Fördela ut potatis, citron, oliver, rödlök, salt, peppar och rosmarin över degen. Snåla inte med saltet.
    • Grädda brödet i ca 20 minuter, låt svalna lite innan du skär upp det. Servera och njut!

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x