Go Back

Focaccia med citron, oliver & potatis

Ingredienser

Focaccia med citron, oliver & potatis

    Ingredienser

    • 50 g färsk jäst
    • 8 dl vatten
    • 1 dl olivolja
    • 14 dl vetemjöl special 740g
    • 5 dl durumvete 300g
    • 3 tsk havssalt
    • Olivolja till plåten

    Garnering

    • 4 st små potatisar
    • 1 citron
    • 2 dl svarta & gröna oliver utan stjärna
    • Ca 5st små rödlökar 1 – 2 stora
    • Rosmarin
    • Havssalt & Svartpeppar efter smak
    • Olivolja

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen i bunken och häll på vatten och allt durumvete. Sätt assistenten på låg hastighet, häll på olivolja och hälften av vetemjölet. Tillsätt salt och häll på resten av mjölet i omgångar då degen skall vara ganska lös. Kör degen i minst 10 minuter på medelhastighet. Du vill ha en deg som precis släpper från kanterna men den skall vara lite klibbig. Klibbig deg = saftig foccacia. Låt jäsa under jäslock i ca 40 minuter.
    • Skiva potatisen riktigt tunt, helst med mandolin, tvätta citronen och skär tunna citronskivor. Skär rödlöken i små klyftor.
    • Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och ringla över lite olivolja. Häll ut degen på plåten och tryck försiktigt ut degen mot kanterna. Låt jäsa i ca 60 minuter tills du har en bubblig deg. Ringla över olivolja och tryck ner fingrarna över hela degen så du bildar små gropar.
    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft, 225 vanlig. Fördela ut potatis, citron, oliver, rödlök, salt, peppar och rosmarin över degen. Snåla inte med saltet.
    • Grädda brödet i ca 20 minuter, låt svalna lite innan du skär upp det. Servera och njut!