Donuts med syrlig limeglasyr kan vara den godaste donut jag någonsin ätit, ödmjukt sagt jag vet. Men när det blir så här gott ja då skryter jag mer än gärna! Jag har tagit fram receptet i samarbete med Saltå Kvarn som är partner för årets säsong av Hela Sverige bakar. Som av en händelse bakade deltagarna just donuts igår.
Friterade donuts är verkligen gott, men att doppa dom i limeglasyr är otroligt gott! Det blir inte lika mäktigt utan mer fräscht. Pistage på toppen ger en sjyst krisp till detta fluffiga bakverk. Det finns ett problem här och det är att dom lätt blir beroendeframkallande.
Att baka med bra råvaror är en självklarhet för mig och Saltå Kvarn har jag bakat med i många år. Framförallt för att allt mjöl från Saltå Kvarn är ekologiskt utan tillsatser. Sen att ju mer bonden gör för miljön, ju mer får de betalt av Saltå Kvarn gör att det känns ännu bättre. Visst är det fantastiskt? Läs mer här om vetemjölet jag bakade med.
Färga glasyren med saften från riven rödbeta eller varför inte blåbärspulver. Har du ingen utstickare för att göra runda donuts kan du använda ett vanligt glas, till hålet i mitten är det perfekt att använda ”baksidan” av en tyll. Fritera hålen och rulla i socker eller varför inte kanelsocker när dom fortfarande är lite ljumma. Försvinnande goda och på så sätt tar vi vara på hela degen. Låt degen få ta sin tid att bilda gluten och stressa inte jäsningen. Om du vill ha perfekta donuts vill säga.
Här hittar du ett recept på en härlig upside downkaka jag tog fram åt Saltå Kvarn.
Donuts med syrlig limeglasyr.
Ingredienser
Donuts med syrlig limeglasyr.
- Ca 30 st donuts.
Deg:
- 25 g färsk jäst
- 2 ½ dl rumsvarm mjölk 250g
- 1 stort ägg
- 1 dl strösocker 90g
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 msk vaniljsocker
- Ca 10 dl vetemjöl ca 600g
- ½ tsk salt
- 1 ½ liter neutral olja till fritering
Glasyr:
- 3 dl florsocker 180g
- 2 – 3 msk limejuice
- ev. lite vatten
Garnering:
- Hackade pistagenötter
Instruktioner
Gör så här!
- Smula jästen i kitteln till din assistent, häll på mjölken och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt ägg, strösocker, smör, vaniljsocker och ca hälften av mjölet. Knåda på låg hastighet i ca 5 minuter. Tillsätt saltet med resten av mjölet, (tänk på att inte hälla på allt mjöl direkt), knåda på medelhastighet i ca 10 minuter tills du har en glansig fin deg som släpper från bunkens kanter. Tänk att degen skall vara lite klibbigare än en vanlig bulldeg.
- Häll ut degen på köksbänken och låt vila under en bakduk i 15 minuter. Kavla ut degen tills den är ca 1 ½ cm tjock. Tryck ut cirklar med en utstickare, ca 8cm och tryck ut ett hål i mitten. Flytta över dina donuts på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 2 – 3 timmar med en bakduk över.
- Värm upp oljan i en stor kastrull till 175 – 180 grader och fritera 2 donuts i taget, håll koll på temperaturen under tiden du friterar med en termometer. Fritera ca 1 ½ minut på varje sida. Lägg över donutsen på hushållspapper med en hålslev. Låt svalna lite innan du glaserar.
- Rör ihop florsocker med limejuice i en bunke, tillsätt lite vatten om den blir för tjock. Doppa dina donuts i glasyren och strö över hackade pistagenötter innan glasyren stelnat.