Go Back

Donuts med syrlig limeglasyr.

Ingredienser

Donuts med syrlig limeglasyr.

  • Ca 30 st donuts.

Deg:

  • 25 g färsk jäst
  • 2 ½ dl rumsvarm mjölk 250g
  • 1 stort ägg
  • 1 dl strösocker 90g
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk vaniljsocker
  • Ca 10 dl vetemjöl ca 600g
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ liter neutral olja till fritering

Glasyr:

  • 3 dl florsocker 180g
  • 2 – 3 msk limejuice
  • ev. lite vatten

Garnering:

  • Hackade pistagenötter

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen i kitteln till din assistent, häll på mjölken och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt ägg, strösocker, smör, vaniljsocker och ca hälften av mjölet. Knåda på låg hastighet i ca 5 minuter. Tillsätt saltet med resten av mjölet, (tänk på att inte hälla på allt mjöl direkt), knåda på medelhastighet i ca 10 minuter tills du har en glansig fin deg som släpper från bunkens kanter. Tänk att degen skall vara lite klibbigare än en vanlig bulldeg.
  • Häll ut degen på köksbänken och låt vila under en bakduk i 15 minuter. Kavla ut degen tills den är ca 1 ½ cm tjock. Tryck ut cirklar med en utstickare, ca 8cm och tryck ut ett hål i mitten. Flytta över dina donuts på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 2 – 3 timmar med en bakduk över.
  • Värm upp oljan i en stor kastrull till 175 – 180 grader och fritera 2 donuts i taget, håll koll på temperaturen under tiden du friterar med en termometer. Fritera ca 1 ½ minut på varje sida. Lägg över donutsen på hushållspapper med en hålslev. Låt svalna lite innan du glaserar.
  • Rör ihop florsocker med limejuice i en bunke, tillsätt lite vatten om den blir för tjock. Doppa dina donuts i glasyren och strö över hackade pistagenötter innan glasyren stelnat.