Julrecept, Mjuka kakor

Citruskaka med vallmo & citrus.

0 röster

Jag fick nyss tidningen lokalbladet i brevlådan och där gästspelar jag med lite recept. http://www.lokalbladet.com/indexstart.htm

Jag är uppvuxen på Öckerö och faktiskt i denna stund sitter jag på färjan för att gå på sonens första hockey match på just Öckerö. En plats jag behöver åka till ibland för att andas havsluft på riktigt, och få känna på en ordentlig vind. 

Så här kommer en otroligt saftig kaka som doftar gudomligt! Med toner av citron, lime och apelsin som hör julen till här hemma. Den är ett fint komplement om man mot förmodan tröttnat på kardemumma och saffran. 

Foto står Emma Landström för. Den vackra svan-brickan kommer från https://emmamalena.com/saker/brickor-skarbrador/ 

Saftig citruskaka med blå vallmo.

Den här kakan blir så otroligt saftig, den doftar fantastiskt och smakar ljuvligt. Toner av citron, lime och apelsin hör julen till. Så ett bra komplement när du tröttnat på kardemumma och saffran. 
Måltid Fika
Total tid 1 timme
Portioner 16 bitar

Ingredienser

  • 1 dl mandelmjöl 50g
  • 3 1/4 dl vetemjöl 190g
  • 1/2 tsk salt 3g
  • 1 msk bakpulver 15g
  • 3 1/4 dl strösocker 300g
  • 1-2 msk blå vallmo finns vid kryddorna
  • 1 1/4 dl mjölk 3% 125g
  • 1 1/4 dl pressad citrusjuice (lime, citron & apelsin) 125g
  • 1 st rivet skal från 1 lime, 1 citron & 1 apelsin
  • 1 1/4 dl rapsolja 125g
  • 3 st rumsvarmt ägg ca 165g
  • 1 msk florsocker att pudra kakan med

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader, smöra och mjöla en sockerkaksform. Inte slarva här utan se till att täcka helt. Du kommer tacka dig själv när den väl skall ut ur formen. 
  • Blanda det torra ingredienserna inklusive sockret i en bunke. 
  • I en annan stor bunke vispar du ihop mjölk, ägg, olja, blå vallmo, citrusjuice och zest lite lätt. 
  • Sikta i de torra ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 45 – 50 minuter, kolla med en sticka så den är klar.
  • Kakan lossnar lättare om den får svalna ca 15 minuter i formen innan du vänder upp den på ett galler. 
  • Sikta lite florsocker över kakan när den svalnat helt och garnera gärna med färska blommor. 

Tips!

  • Kan du inte klara dig utan saffran så ta 1 påse (0,5g) och tillsätt ihop med mjölkblandningen, saffran och citrus gifter sig väldigt fint! 

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
5 år sedan

[…] Visst ser det juligt ut? Jodå även ”Grinchen-Linn” kan få till lite julstämning. Fick en chock idag när jag hörde julmusik.. vi är i början på november alltså om någon missat det? Vill ni ha recept på vallmokakan ovan så hittar ni det här https://saltsomsocker.se/citruskaka-med-vallmo-citrus/ […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x