Go Back

Saftig citruskaka med blå vallmo.

Den här kakan blir så otroligt saftig, den doftar fantastiskt och smakar ljuvligt. Toner av citron, lime och apelsin hör julen till. Så ett bra komplement när du tröttnat på kardemumma och saffran. 
Måltid Fika
Total tid 1 timme
Portioner 16 bitar

Ingredienser

  • 1 dl mandelmjöl 50g
  • 3 1/4 dl vetemjöl 190g
  • 1/2 tsk salt 3g
  • 1 msk bakpulver 15g
  • 3 1/4 dl strösocker 300g
  • 1-2 msk blå vallmo finns vid kryddorna
  • 1 1/4 dl mjölk 3% 125g
  • 1 1/4 dl pressad citrusjuice (lime, citron & apelsin) 125g
  • 1 st rivet skal från 1 lime, 1 citron & 1 apelsin
  • 1 1/4 dl rapsolja 125g
  • 3 st rumsvarmt ägg ca 165g
  • 1 msk florsocker att pudra kakan med

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader, smöra och mjöla en sockerkaksform. Inte slarva här utan se till att täcka helt. Du kommer tacka dig själv när den väl skall ut ur formen. 
  • Blanda det torra ingredienserna inklusive sockret i en bunke. 
  • I en annan stor bunke vispar du ihop mjölk, ägg, olja, blå vallmo, citrusjuice och zest lite lätt. 
  • Sikta i de torra ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 45 - 50 minuter, kolla med en sticka så den är klar.
  • Kakan lossnar lättare om den får svalna ca 15 minuter i formen innan du vänder upp den på ett galler. 
  • Sikta lite florsocker över kakan när den svalnat helt och garnera gärna med färska blommor. 

Tips!

  • Kan du inte klara dig utan saffran så ta 1 påse (0,5g) och tillsätt ihop med mjölkblandningen, saffran och citrus gifter sig väldigt fint!