Chokladfudge med nötter och dadlar är en gammal goding, ja faktiskt ett av mina första recept här på bloggen. Jag gör dom minst en gång i månaden, måste ha att ett gäng i frysen för att överleva.
Jag gör som vanligt, alltså tömmer skafferiet på vad jag har hemma. Så bara för att det står pistage i receptet kan du absolut ta tex. hasselnötter istället om det är det du har. Kommer blir hur gott som helst vad du än väljer för nöt. Jag brukar trycka i mig en fudge eller två innan jag skall ut och springa eller träna, får en go kicka av det söta och alla kryddor.
En super smaskig chokladfugde som du snabbt mixar ihop i en matberedare, alltså inget som skall tillagas. Skulle väl kunna kalla dom rawbites men känner mig lite old fashion. Kryddiga, krämiga och sjukt goda!
Chokladfudge med nötter och dadlar.
Ingredienser
- 100 g mandelmjöl (funkar med mixad hel mandel)
- 75 g pistagenötter (ta vilken nöt du vill)
- 10 st dadlar
- 1 nypa vaniljpulver
- 1/2 tsk havssalt
- 2 msk lönnsirap
- 1/2 dl kakao
- 1/2 tsk havssalt
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk malen ingefära
- 1 tsk stött kardemumma
Topping
- 100 g mörk choklad
- 1/2 tsk neutral olja
- hackade pistagenötter
- torkad frukt i små bitar (tex. russin, aprikos)
- flingsalt
Instruktioner
- Mixa mandelmjöl med pistage nötter tills du har ett fint mjöl, mixa i dadlarna.
- Tillsätt vaniljpulver, havssalt, lönnsirap, kryddorna och kakao. Mixa till en slät massa men inte överarbeta.
- Tryck ut massan i en rektangulär form (ca 15*15) som är klädd med bakplåtspapper. Ställ i kylen.
- Hacka nötterna till din garnityr och ta fram allt du skall garnera med då chokladen snabbt stenar mot den kalla fudge massan.
- Smält choklad försiktigt i en plastbunke i micron eller över vattenbad, låt svalna av lite och rör i oljan.
- Ta ut din fudge och bred ut chokladen och strö över din garnityr. Ställ in i kylen innan du skär den i önskad storlek.