Plommonbulle i långpanna med hemlig gömma
Ingredienser
Plommonbulle i långpanna med hemlig gömma
Vetedeg
- 50 g jäst
- 4 dl mjölk
- 1 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 3 tsk nystött kardemumma
- 1 ägg
- 150 g rumsvarmt smör
- ½ tsk salt
- Ca 10-12 dl vetemjöl
Fyllning
- 150 g rumsvarmt smör
- 200 g naturell färskost
- 3 dl florsocker
- 100 g riven mandelmassa
- 1 msk pressad citron
- 1 tsk nystött kardemumma
- 10 st små plommon
Garnering
- 1 ägg
- Lite vatten
- 1 nypa salt
- Pärlsocker
Instruktioner
Gör så här!
- Blanda alla ingredienser till vetedegen i degbunken, spara ca 1/3 av vetemjölet. Kör degen på medelfart i minst 10 minuter, tillsätt resten av mjölet i omgångar till du har en blank deg som fortfarande är ganska lös. Smöra en form ca 30*40cm, häll ner degen i formen.
- Låt jäsa i ca 60 minuter till dubbel storlek. Degen behöver inte lika mycket mjöl då den inte skall kavlas ut. Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa ihop smör med färskost och florsocker i en bunke. Tillsätt riven mandelmassa och blanda ihop. Smaksätt med citron och kardemumma. Häll ner fyllningen i en spritspåse om du har. Dela och kärna ur plommonen. Tryck ut hål i degen och fyll med färskostkrämen. Placera sen ett plommon på. Vispa ihop ägg med salt och vatten lite lätt. Pensla degen med ägg och strö pärlsocker över. Grädda i ca 15 minuter. Låt bullen svalna innan du skär ut rutor.