Som jag älskar en redig bit mjuk kaka med mandelmassa i, den blir så saftig och lite så där härligt kompakt. Supergott utan bär också men en riktig drömkaka med björnbär och nötter på. Saftig björnbärskaka med mandelmassa och brynt smör passar perfekt med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass. Eller ja allt ihop kanske? More is more!
Ja björnbär skall faktiskt plockas även idag, får passa på nu när det växer så mycket på gården. Men jag funderar på att frysa in ett gäng så ni kan få riktigt lyxiga nyårsdesserter. Ja det är ett tag kvar till nyår men det gäller att planera i tid, haha.
Det bästa är att det är så enkelt att baka den sortens kakor, bara att röra ihop. Jag gör den faktiskt i kastrullen så det behövs inte ens en bunke. Hur smidigt?
Saftig björnbärskaka med mandelmassa
Ingredienser
Saftig björnbärskaka med mandelmassa
- Björnbärskaka
- 150 g brynt smör
- 2 dl strösocker 180g
- 2 ½ dl vetemjöl 150g
- 1 rejäl nypa salt
- 1 ½ tsk bakpulver
- 150 g riven mandelmassa
- 3 ägg
- 2 tsk nymald kardemumma
- 150 g björnbär
- 1 dl hackade hasselnötter till garnering
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft, klä en bakform ca 25 x 25 med bakplåtspapper. Bryn smöret i en kastrull, fega inte låt den bli nötigt brunt. Låt svalna lite.
- Rör ner socker, mjöl, bakpulver och salt i det brynta smöret. Tillsätt ett ägg i taget och rör om, riva mandelmassan och rör ner i smeten. Smaka av smeten med kardemumma.
- Häll ner smeten i formen, fördela björnbären på toppen. Strö över hackade hasselnötter och grädda i 25 – 30 minuter tills kakan fått fin färg och en sticka kommer ut helt torr. Låt svalna innan du skär upp kakan. Servera som den är eller med lättvispad grädde.