Saftig björnbärskaka med mandelmassa
Saftig björnbärskaka med mandelmassa
- Björnbärskaka
- 150 g brynt smör
- 2 dl strösocker 180g
- 2 ½ dl vetemjöl 150g
- 1 rejäl nypa salt
- 1 ½ tsk bakpulver
- 150 g riven mandelmassa
- 3 ägg
- 2 tsk nymald kardemumma
- 150 g björnbär
- 1 dl hackade hasselnötter till garnering
Gör så här!
Sätt ugnen på 175 grader varmluft, klä en bakform ca 25 x 25 med bakplåtspapper. Bryn smöret i en kastrull, fega inte låt den bli nötigt brunt. Låt svalna lite.
Rör ner socker, mjöl, bakpulver och salt i det brynta smöret. Tillsätt ett ägg i taget och rör om, riva mandelmassan och rör ner i smeten. Smaka av smeten med kardemumma.
Häll ner smeten i formen, fördela björnbären på toppen. Strö över hackade hasselnötter och grädda i 25 - 30 minuter tills kakan fått fin färg och en sticka kommer ut helt torr. Låt svalna innan du skär upp kakan. Servera som den är eller med lättvispad grädde.