En bra pannacotta är väldigt gott! En dålig pannacotta är bedrövligt. Ni vet när den är för stabbig så den dallrar eller är helt fast så den sitter kvar på skeden efter du tagit en tugga. Det är ju en smaksak men för mig är den perfekta pannacottan len och smakrik utan daller. Gelatinet kan ställa till det så därför tar jag bort lite, detta får man testa sig fram med.
Skall jag däremot göra en tårta eller tarte med pannacotta som fyllning då behövs såklart mer gelatin eller agar agar som stabiliseringsmedel. Som den här godbiten https://saltsomsocker.se/oreotarte-med-salt-kolasas-och-roda-bar/
Jag hade lite lemoncurd över som jag garnerade med, supergott och fräscht! Receptet hittar du här https://saltsomsocker.se/lemoncurd-med-passionsfrukt/
pannacotta med hallon & rödavinbär
Ingredienser
Pannacotta
- 225 g röda bär, röda vinbär och hallon valfria bär såklart!
- 1/2 dl citronsaft (1 citron) 50g
- 1 dl strösocker 90g
- 5 dl vispgrädde 500g
- 2 1/2 st gelatinblad
Garnering
- 1 ask hallon
- 1/2 dl vinbär
Instruktioner
Pannacotta, gör så här!
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka upp bären med citronsaften tills bären blivit mosiga, mixa och sila av till en pure i en finmaskig sil.
- Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt socker och grädde, koka under konstant omrörning i ca 4 minuter.
- Ställ av från värmen, krama ur gelatinbladen och blanda ut i den varma smeten. Låt svalna lite innan du häller upp i glasen. Ställ i kylen.
Tips!
- Har du en ”knäcktratt” så är den perfekt att hälla upp din pannacotta med. Skulle du ha en bubblig, skummig pannacotta sila då av den igen. Jag hittade lite lemoncurd som jag toppade med.