Desserter, Midsommar, Tårtor

Pinocchiotårta med mango & jordgubbar.

0 röster

Här är den ultimata tårtan när ni är många som skall kalasa. Igår hade vi lite kräftskiva här på landet med vår ”sommarfamilj”. Självklart blev det dessert i form av pinocchiotårta. Jag älskade den här tårtan som barn men då rev mamma äpple som fyllning, löjligt gott det med! Det får det bli till hösten när vi har saftiga äpplen igen.

som en tavla så vackert!

I frysen hittade jag lite brynt smörkola som jag ringlade på tårtan, den kan ni såklart utesluta men det var en fullträff ihop med mangon. Topp! https://saltsomsocker.se/salt-kolasas-pa-kanelen/

Jag hann precis fota tårtan innan tunga mörka regnmoln rullade in över oss igår kväll. Det är något extra vackert med kvällsbilder tycker jag.

saftig botten, marängtäcke & krisp från mandelflarn.

Idag har vi sprungit, cyklat, fiskat krabbor, badat, käkat, fikat och storhandlat. Mitt under badet kom ösregnet, och barnminnen från öa kom tillbaka. Med bästa vänner på cyklar mot havet just för att det regnade, havet blev varmare då tyckte vi. Vet inte om det verkligen är så men jag lever i den illusionen fortfarande för det blev årets bästa bad. Fantastiskt att få växa upp på en ö med havet runt hörnet och jag är så tacksam att mina pojkar i alla fall får uppleva det på sommaren här på Rossö.

Pinocciotårta med mango & jordgubbar

Perfekt tårta att slänga ihop när det skall räcka till många, frukt och bär tar vi efter säsong. 
Total tid 1 timme

Ingredienser

botten

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl strösocker 135g
  • 5 st äggulor
  • 1 dl mjölk 100g
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 2 tsk vaniljsocker ca 10g
  • 2 tsk bakpulver ca 10g

maräng

  • 5 st äggvitor
  • 2 1/2 dl strösocker 225g
  • 1-2 dl flagad mandel

fyllning & garnering

  • 6 dl vispgrädde 600g
  • 1 dl grekisk yoghurt 100g
  • 2 msk strösocker
  • 1 pkt fryst, tinad mango
  • 1 ask färska jordgubbar skivade

Instruktioner

botten, gör så här!

  • Sätt ugnen på 150 grader (eller 135 grader varmluft) klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Vispa rumsvarmt smör och socker i ca 5 minuter med elvisp. Vispa sedan ner en äggula i taget och rör till sist ner mjölken.
  • Sikta i mjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd ner det försiktigt i smeten. Bred ut smeten på plåten, dra den inte hela vägen ut spara ca 2 cm till kanten.

maräng, gör så här!

  • Vispa upp äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret i tre omgångar och vispa tills du har en fast och glansig maräng. Bred ut marängen ovanpå smeten på plåten och strö sen på rikligt med mandeln.
  • Grädda i ca 25-30 minuter tills marängen fått en ljusbrun ton och marängen ser så där frasig ut.

montering & garnering!

  • Låt kakan svalna helt innan montering, dela den på mitten så du får två rektangulära delar. Lägg en på ett fat eller bricka.
  • Vispa grädden med turkisk yoghurt och socker tills den är lättvispad, alltså lätta toppar när du lyfter upp vispen. Täck bottnen med hälften av grädden och placera ut skivad jordgubbar och mango. 
  • Lägg på nästa botten och täck med resten av grädden och garnera med resten av jordgubbarna och mangon, pimpa med lite färska blommor. 
    Jag hittade lite kolasås i frysen som fick smaksätta tårtan med. 

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x