Go Back

Pinocciotårta med mango & jordgubbar

Perfekt tårta att slänga ihop när det skall räcka till många, frukt och bär tar vi efter säsong. 
Total tid 1 timme

Ingredienser

botten

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl strösocker 135g
  • 5 st äggulor
  • 1 dl mjölk 100g
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 2 tsk vaniljsocker ca 10g
  • 2 tsk bakpulver ca 10g

maräng

  • 5 st äggvitor
  • 2 1/2 dl strösocker 225g
  • 1-2 dl flagad mandel

fyllning & garnering

  • 6 dl vispgrädde 600g
  • 1 dl grekisk yoghurt 100g
  • 2 msk strösocker
  • 1 pkt fryst, tinad mango
  • 1 ask färska jordgubbar skivade

Instruktioner

botten, gör så här!

  • Sätt ugnen på 150 grader (eller 135 grader varmluft) klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Vispa rumsvarmt smör och socker i ca 5 minuter med elvisp. Vispa sedan ner en äggula i taget och rör till sist ner mjölken.
  • Sikta i mjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd ner det försiktigt i smeten. Bred ut smeten på plåten, dra den inte hela vägen ut spara ca 2 cm till kanten.

maräng, gör så här!

  • Vispa upp äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret i tre omgångar och vispa tills du har en fast och glansig maräng. Bred ut marängen ovanpå smeten på plåten och strö sen på rikligt med mandeln.
  • Grädda i ca 25-30 minuter tills marängen fått en ljusbrun ton och marängen ser så där frasig ut.

montering & garnering!

  • Låt kakan svalna helt innan montering, dela den på mitten så du får två rektangulära delar. Lägg en på ett fat eller bricka.
  • Vispa grädden med turkisk yoghurt och socker tills den är lättvispad, alltså lätta toppar när du lyfter upp vispen. Täck bottnen med hälften av grädden och placera ut skivad jordgubbar och mango. 
  • Lägg på nästa botten och täck med resten av grädden och garnera med resten av jordgubbarna och mangon, pimpa med lite färska blommor. 
    Jag hittade lite kolasås i frysen som fick smaksätta tårtan med.