Jag blir så glad varje gång det blir en så där härligt saftig kaka, sen att den är fullproppad med rabarber gör ju inte saken värre. Jag hade med den på en konfirmation i helgen och den försvann i ett nafs. Jag har muscovadosocker för lite fylligare smak.
Jag skulle baka en stor kaka var det tänkt men min stora springform är på landet kom jag på. Så det blev tre små kakor men receptet är gjort för en ”vanlig” springform.
Frys in så mycket rabarber ni kan så ni kan få njuta av goda rabarberkakor året runt.
Rabarberkaka med mandelmassa
Ingredienser
- 2 st stora rabarber 150-200g
- 1/2 msk potatismjöl
- ev, bärpulver ca 1 msk
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 dl muscovadosocker 160g
- 1 tsk vaniljsocker 5g
- 2 st stora ägg 120g
- 75 g mandelmassa
- 2 1/2 dl vetemjöl 150g
- 1 1/2 tsk bakpulver 7g
- 1/2 tsk salt 2g
- lite vaniljpulver (valfritt)
- 1/2 dl mjölk 50g
- pumpafrön till garnering
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft, smöra och bröa en springform ca 20-24cm.
- Skär rabarbern i bitar och blanda med potatismjöl i en bunke, har du bärpulver så tillsätt gärna lite här, jag hade plommonpulver.
- Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör i äggen, ett i sänder och riv sen ner mandelmassan, blanda till en jämn smet.
- Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en annan bunke och sikta ner i smeten. Tillsätt mjölken och blanda ihop.
- Fyll formen med smeten och tryck ner rabarbern, strö över pumpafrön. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, gör stickprov. Låt svalna och pudra över lite florsocker innan servering. Servera gärna med vaniljglass eller vaniljsås.