Här kommer Bohusläns stolthet, äggosten. Men hur beskriver jag smaken? Texturen är som en kall ostkaka fast lättare – snarare mer som en pudding. Smaken är söt med en lätt syrlighet från gräddfilen, och den smakar så härligt naturligt på något vis. Jag föredrar den lite krämig snarare än för fast, den blir lätt lite stabbig då. Och se till att baka bröd på vasslen som blir över istället för att bara slänga ut.
Mamma gör den varje jul och den sitter som ett smäck efter julbordet. Jag kommer göra den till skärtorsdagen på landet. Servera helst med lättvispad grädde och salmbärssylt.
Det finns två olika sätt att tillaga sin äggsost. Mina kära äggostexperter delas upp i två läger:
Team mamma är att du gör som jag, alltså rör om medan massan sjuder. Team Johanna (lite mer hardcore), då rör du endast ihop äggsmeten med mjölken så att det blandas, sedan rör du inte alls! Den är klar när du kan ”dra runt” hela massan med träslev. Så röra eller inte röra det är frågan, gör det som känns rätt för dig!
Många serverar äggost till sill, något jag helst inte vill skriva om mer då jag nästan svimmar av tanken. Men jag är ju ett fan av att testa nya smakkombinationer så kanske måste ge det en chans? Dock lite orolig att jag får men och inte kan äta äggost igen? Hemska tanke!
Äggost
Ingredienser
- 3 liter mjölk 3%
- 9 st ägg 470g
- 3 dl gräddfil 300g
- 1/2-1 dl strösocker 45-90g
Till servering
- 3 dl lättvispad grädde med en nypa socker i
- 2 dl syrlig sylt, gärna salmbär
Du behöver en äggostform eller finmaskigt durkslag/sil.
Instruktioner
Gör så här!
- Värm upp mjölken i en stor kastrull tills den är riktigt het, mjölken får dock inte koka.
- Vispa ihop äggen med gräddfilen i en bunke. Tillsätt äggsmeten i den varma mjölken och rör tills allt blandats ordentligt. Sänk till låg värme på spisen.
- Låt sjuda under omrörning med träslev tills massan skär sig, ca 30-45 minuter, och ta av kastrullen från värmen.
- Ställ äggostformen på en bricka och ta upp massan men en hålslev och varva den med socker i äggostformen. Alltså strö socker mellan lagren av ostmassan.
- Låt äggosten stå kallt ca 6 timmar tills all vassle runnit bort, jag låter den stå i kylen över natten.
- Stjälp upp på serveringsfat och garnera eventuellt med färska bär. Servera äggosten kall med lätt vispad grädde och sylt.
Tips!
- Lägg en tunn duk eller spets mot formen innan du lägger i ostmassan så inget tränger ut plus att du kan få fina mönster om du använd er spets. Spara vasslen och baka bröd på.
Jag tar 3.6liter mjölk och blandar även i 3dl grädde och 3dl filmjölk. Ännnnu godare😉
MUMS! Skall testa / Linn
Hej !
Undrar om någon har ett bra tips på hur man bäst får ur osten ur en träform, har provat i flera år och det blir bara en enda röra men smakar ju gott. Har en plåtform och det funkar hur bra som helst, blir fast o fin.
Lisbeth
Hej!
Jag brukar ha med typ en tunn spetsduk eller liknande mot formen när jag använder en gammal fin träform. Viktigt att det är jus spets då den har små hål i tyget. Lycka till! Linn