Äggost
Bohusläns stolthet, äggost! Med en rejäl klick grädde och sylt så är du hemma!
I kyl över natten 12 timmar t
Total tid 1 timme t 30 minuter minuter
- 3 liter mjölk 3%
- 9 st ägg 470g
- 3 dl gräddfil 300g
- 1/2-1 dl strösocker 45-90g
Till servering
- 3 dl lättvispad grädde med en nypa socker i
- 2 dl syrlig sylt, gärna salmbär
Du behöver en äggostform eller finmaskigt durkslag/sil.
Gör så här!
Värm upp mjölken i en stor kastrull tills den är riktigt het, mjölken får dock inte koka.
Vispa ihop äggen med gräddfilen i en bunke. Tillsätt äggsmeten i den varma mjölken och rör tills allt blandats ordentligt. Sänk till låg värme på spisen.
Låt sjuda under omrörning med träslev tills massan skär sig, ca 30-45 minuter, och ta av kastrullen från värmen.
Ställ äggostformen på en bricka och ta upp massan men en hålslev och varva den med socker i äggostformen. Alltså strö socker mellan lagren av ostmassan.
Låt äggosten stå kallt ca 6 timmar tills all vassle runnit bort, jag låter den stå i kylen över natten.
Stjälp upp på serveringsfat och garnera eventuellt med färska bär. Servera äggosten kall med lätt vispad grädde och sylt.