Go Back

Äggost

Bohusläns stolthet, äggost! Med en rejäl klick grädde och sylt så är du hemma! 
Måltid Fest
I kyl över natten 12 timmar
Total tid 1 timme 30 minuter

Ingredienser

  • 3 liter mjölk 3%
  • 9 st ägg 470g
  • 3 dl gräddfil 300g
  • 1/2-1 dl strösocker 45-90g

Till servering

  • 3 dl lättvispad grädde med en nypa socker i
  • 2 dl syrlig sylt, gärna salmbär

Du behöver en äggostform eller finmaskigt durkslag/sil.

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Värm upp mjölken i en stor kastrull tills den är riktigt het, mjölken får dock inte koka.
    • Vispa ihop äggen med gräddfilen i en bunke. Tillsätt äggsmeten i den varma mjölken och rör tills allt blandats ordentligt. Sänk till låg värme på spisen.
    • Låt sjuda under omrörning med träslev tills massan skär sig, ca 30-45 minuter, och ta av kastrullen från värmen. 
    • Ställ äggostformen på en bricka och ta upp massan men en hålslev och varva den med socker i äggostformen. Alltså strö socker mellan lagren av ostmassan. 
    • Låt äggosten stå kallt ca 6 timmar tills all vassle runnit bort, jag låter den stå i kylen över natten.
    • Stjälp upp på serveringsfat och garnera eventuellt med färska bär. Servera äggosten kall med lätt vispad grädde och sylt. 

    Tips!

    • Lägg en tunn duk eller spets mot formen innan du lägger i ostmassan så inget tränger ut plus att du kan få fina mönster om du använd er spets. Spara vasslen och baka bröd på.