Mat, Midsommar, Pajer

Tomatgalette

0 röster

Tomatgalette eller tomatflarn? Tomatpizza, kanske en paj? Ja ni fattar, något supergott med ljuvliga tomater helt enkelt. Färskost istället för tomatsås är ju så gott och du kan mixa i om du har rester av tex kapris, kronärtskocka eller kanske oliver?!

Den blev så mycket godare än jag förväntat mig, frasigt och fullt av smak. Tomaterna jag hittade var verkligen smakrika, vackra, solmogna och alldeles underbara! Galetten passar perfekt att dela på till lunch med en sallad eller kanske uppskuren på en härlig buffé. Älskar mat som går att förbereda, helst nu när man har alla bjudningar utomhus.

tomatgalette

Ingredienser

Tomatgalette

  • 1 rulle smördeg
  • Ca 400g tomater i olika färger och former
  • 1/4 dl squash
  • 100 g färskost
  • 50 g riven parmesan eller annan ost
  • 1 dl mixad kronärtskocka färdig i olja
  • Några nypor vitlökspulver
  • Flingsalt & svartpeppar
  • Lite olivolja
  • Flytande honung
  • 1 st uppvispat ägg

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft och stoppa in en plåt. Blanda färskost, riven ost, mixad kronärtskocka och vitlökspulver i en bunke. Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper och skär en ”ram” runt ca 1-2 cm från kanten med en kniv. Nagga med gaffel men låt kanten vara ren. Bred ut färskostkrämen till kanten och strö lite flingsalt över. Hyvla squas med mandolin eller osthyvel och täck botten. Skiva tomaterna och placera ut, gärna så blandat i färger och storlek som möjligt. Ringla lite olivolja och honung över, salta och dra över med pepparkvarnen. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö lite flingsalt över. Grädda i ca 30 minuter tills du har en riktigt frasig galette!
  • Den är supergod både kall och varm, funkar perfekt på buffébordet.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x