Tröttnar jag aldrig på att baka snipp liknande bakverk? Svar Nej! Sanningen är att ofta när jag bakar så bara blir det någon snippform eller annan privat form, hehe. Eller så är det i betraktarens öga kanske, vilken typ av humor du sitter inne på, hur härligt omogen och sugen på gapskratt du är.
Oavsett form så är bullarna supergoda och jag rekommenderar dom så in i bänken! Orginalet heter ”Vegabulle” men snippbulle växte fram i Hela Sverige bakar. Vi skulle utan förberedelse baka en bulle, just Vegabullar bakade jag som liten så drog igång med det direkt. Och när jag trycker till den med kniven för att få formen så ler jag inombords men håller minen för kameran.. Dock ser dom allt och Tina kommer och börjar jiddra om att detta är ett ”familjeprogram” mm. Med glimten i ögat såklart! Det hela slutar med att jag säger något i stil med ” snippan är ju ashäftig”
Baka dom, le och njut! Bjud någon riktigt prydis på dom och le igen!
Snippbullar med kanel
Ingredienser
Kalljäst bulldeg:
- 5 dl mjök 3% 500g
- 50 g jäst EKO
- 1 dl strösocker 90g
- 1 tsk salt
- 1 msk vaniljsocker
- 3 tsk mortlad kardemumma
- Ca 13 dl vetemjöl ca 780g
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 ägg
Fyllning:
- 300 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker 90g
- 1 dl muscovadosocker 80g
- 1 msk vaniljsocker 10g
- 4 msk mald kanel
- 1 rejäl nypa flingsalt
Sockerlag till pensling:
- 1 dl vatten
- 1 dl strösocker
Garnering:
- Pärlsocker
Instruktioner
Deg:
- Smula jästen och häll på kall mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen med maskin i ca 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Plasta bunken och ställ i kylen över natten. (Om du haft ljummen mjölk så jäs i 30 minuter eller till dubbel storlek utan att ha i kylen) Nu är det perfekt att ställa fram smöret till fyllningen över natten i rumstemperatur.
- Vispa ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke med elvisp tills den är riktigt fluffig.
- Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen jämnt över hela. Rulla ihop och skär ca 3–4 centimeter breda bullar.
- Doppa skaftet på en vanlig matkniv i mjöl. Tryck till ordentligt rakt över bullen så att sidorna åker ut och du får ett tydligt snitt i mitten. En snippa helt enkelt!
- Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30-45 minuter. Koka under tiden upp vatten och socker, låt sjuda en liten stund och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8–10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen och strö över pärlsocker. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna. Servera med ett stort glas mjölk!