Go Back

Snippbullar med kanel

Ingredienser

Kalljäst bulldeg:

  • 5 dl mjök 3% 500g
  • 50 g jäst EKO
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 tsk mortlad kardemumma
  • Ca 13 dl vetemjöl ca 780g
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 300 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 dl muscovadosocker 80g
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 4 msk mald kanel
  • 1 rejäl nypa flingsalt

Sockerlag till pensling:

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Garnering:

  • Pärlsocker

Instruktioner

Deg:

  • Smula jästen och häll på kall mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen med maskin i ca 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Plasta bunken och ställ i kylen över natten. (Om du haft ljummen mjölk så jäs i 30 minuter eller till dubbel storlek utan att ha i kylen) Nu är det perfekt att ställa fram smöret till fyllningen över natten i rumstemperatur.
  • Vispa ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke med elvisp tills den är riktigt fluffig.
  • Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen jämnt över hela. Rulla ihop och skär ca 3–4 centimeter breda bullar.
  • Doppa skaftet på en vanlig matkniv i mjöl. Tryck till ordentligt rakt över bullen så att sidorna åker ut och du får ett tydligt snitt i mitten. En snippa helt enkelt!
  • Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30-45 minuter. Koka under tiden upp vatten och socker, låt sjuda en liten stund och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
  • Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8–10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen och strö över pärlsocker. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna. Servera med ett stort glas mjölk!