Powertårta,  Tårtor

Choklad-powertårta med mascarpone och lemon curd.

Internationella kvinnodagen, en dag jag själv är lite kluven till. Älskart och stör mig om vartannat. Stör mig på att vi skall lyfta EN enda dag så här! Men jag vet att det kommer mycket bra skit ur den här dagen så vi kör! Jag passar på att hylla lite extra bara för att! Tårtan är supergod och framförallt vacker. Mascarponekräm med Lemon curd, kan det bli fel? Mascarpone är faktiskt bäst när det kommer till konsistens, den blir inte lös som Cream cheese kan bli. En dröm att jobba med och texturen är så len och härlig. Chokladbotten har jag tagit recept rätt av från Roy Fares!

Jag älskar att baka ”kvinnotårta” eller ”powertårta” som dom heter här på bloggen. Älskar formen, budskapet, hyllningen till kvinnan. Jag bakar olika powertårtor året om, det blir fler och fler. Länk här till min första powertårta nämligen Pavlova med pim-pimkräm.. https://saltsomsocker.se/power-pavlova/ Och även här till semmeltårtan https://saltsomsocker.se/semmeltarta-i-sin-vackraste-skrud/

Så ta dagen med en nypa salt men varför inte hylla dig själv och dina systrar genom bra handlingar! Lyft dom som behöver lyftas. Själv åker jag och peppar min Stockholms tvilling Emma Brink Rask som kör sin första boksignering här i Göteborg med sin färsking till bok ”Baka och Spritsa”. https://www.adlibris.com/se/bok/baka-och-spritsa-dekorera-enkelt-och-vackert-9789155267711 Sen tjuvar jag med mig henne på kurs i Strömstad. Desserter i dagarna två alltså! Jag föreslog ett havsbad men fick ett ganska tydligt nej tillbaka. Men nog fasen skall jag i det kalla havet i alla fall!

Och snubbar säg inte grattis idag! Skärp er! Puss!

Ingredienser

Tårtbotten

  • 5 ½ dl Vetemjöl 330g
  • 4 ½ dl strösocker 400g
  • 3 dl kakao 120g
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk salt
  • 3 ägg rumsvarma 165g
  • 3 ½ dl mjölk rumsvarm 350g
  • 2 dl rapsolja 180g
  • 3 dl nybryggt kaffe 300g

Macarponekräm med lemon curd.

  • 250 g Mascarpone kylskåpskall
  • 3 dl vispgrädde 300g kylskåpskall
  • 1 dl florsocker 60g
  • 2 dl lemon curd ca 250g – färdig direkt från hyllan
  • 1 tsk vaniljpasta eller vaniljsocker ca 10g
  • 1 citron saft och finrivet skal

Garnering, go crazy!

  • Färska bär hallon, björnbär
  • Blommor
  • Valfritt godis
  • Mynta, citronmeliss

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Täck botten på en ugnsplåt med bakplåtspapper, smörj kanterna med lite rapsolja och pudra på lite kakao, skaka bort överflöd. Sikta ihop de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ihop ägg, mjölk och olja lätt i en annan stor bunke. Blanda försiktigt ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en seg smet, den skall ge lite motstånd. Tillsätt det varma kaffet i två omgångar och blanda ihop ordentligt, smeten ska bli lös. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35-45 minuter beroende på ugn, kakan skall kännas ”studsig” när den är klar. Låt bottnen svalna helt innan du skär ut formen.
  • Powerformen: Jag använde två bottnar på springformar för att få ut den runda delen, en stor och en liten som jag skar runt kanterna. Tallrik och assiett funkar lika bra. Sen skar jag långa remsor (ca 5-8cm) av resterande botten. Lyft försiktigt över alla remsor till en annan plåt med bakplåtspapper på för att sen försiktigt få loss ”ringen”. Placera ringen på ett stort fat eller skärbräda. Lägg den långa remsan mot mitten av undersidan på ringen, skär till så du får ett jämnt snitt nertill. Placera två sidor så du bildar ett kors. Och vips så har du en powertårtsform!
  • Vispa mascarpone, vipsgrädde och florsocker tills du har en fluffig kräm. Rör i lemoncurd, smaka av med citronsaft och rivet citronskal. Förbered olika spritspåsar med olika tyll. Fördela krämen i spritspåsarna. Har du lemon curd över så fyll en spritspåse även med det.

Garnering, gör så här!

  • Spritsa valfritt mönster över hela tårtan, tänk på att blanda hejvilt med spritspåsarna så det blir ett fint mönster. Gå loss med bär, godis och blommor. Ha kul helt enkelt och testa dig fram!

Tips!

  • Frys in resterna av chokladbotten, perfekt att ta fram och bara möla i sig när sugen kommer smygande. Du får ju en liten rund tårta över från mitten av rundeln, frys även in den. Tänk dig en härligt len chokladganache med flingsalt på till nästa fika! Bara att tina, spritsa och njuta!

Kommentera