Skriv ut

Ingredienser

Tårtbotten

  • 5 ½ dl Vetemjöl 330g
  • 4 ½ dl strösocker 400g
  • 3 dl kakao 120g
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk salt
  • 3 ägg rumsvarma 165g
  • 3 ½ dl mjölk rumsvarm 350g
  • 2 dl rapsolja 180g
  • 3 dl nybryggt kaffe 300g

Macarponekräm med lemon curd.

  • 250 g Mascarpone kylskåpskall
  • 3 dl vispgrädde 300g kylskåpskall
  • 1 dl florsocker 60g
  • 2 dl lemon curd ca 250g – färdig direkt från hyllan
  • 1 tsk vaniljpasta eller vaniljsocker ca 10g
  • 1 citron saft och finrivet skal

Garnering, go crazy!

  • Färska bär hallon, björnbär
  • Blommor
  • Valfritt godis
  • Mynta, citronmeliss

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Täck botten på en ugnsplåt med bakplåtspapper, smörj kanterna med lite rapsolja och pudra på lite kakao, skaka bort överflöd. Sikta ihop de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ihop ägg, mjölk och olja lätt i en annan stor bunke. Blanda försiktigt ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en seg smet, den skall ge lite motstånd. Tillsätt det varma kaffet i två omgångar och blanda ihop ordentligt, smeten ska bli lös. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35-45 minuter beroende på ugn, kakan skall kännas ”studsig” när den är klar. Låt bottnen svalna helt innan du skär ut formen.
  • Powerformen: Jag använde två bottnar på springformar för att få ut den runda delen, en stor och en liten som jag skar runt kanterna. Tallrik och assiett funkar lika bra. Sen skar jag långa remsor (ca 5-8cm) av resterande botten. Lyft försiktigt över alla remsor till en annan plåt med bakplåtspapper på för att sen försiktigt få loss ”ringen”. Placera ringen på ett stort fat eller skärbräda. Lägg den långa remsan mot mitten av undersidan på ringen, skär till så du får ett jämnt snitt nertill. Placera två sidor så du bildar ett kors. Och vips så har du en powertårtsform!
  • Vispa mascarpone, vipsgrädde och florsocker tills du har en fluffig kräm. Rör i lemoncurd, smaka av med citronsaft och rivet citronskal. Förbered olika spritspåsar med olika tyll. Fördela krämen i spritspåsarna. Har du lemon curd över så fyll en spritspåse även med det.

Garnering, gör så här!

  • Spritsa valfritt mönster över hela tårtan, tänk på att blanda hejvilt med spritspåsarna så det blir ett fint mönster. Gå loss med bär, godis och blommor. Ha kul helt enkelt och testa dig fram!

Tips!

  • Frys in resterna av chokladbotten, perfekt att ta fram och bara möla i sig när sugen kommer smygande. Du får ju en liten rund tårta över från mitten av rundeln, frys även in den. Tänk dig en härligt len chokladganache med flingsalt på till nästa fika! Bara att tina, spritsa och njuta!