Släta lussebullar med pärlsocker är barnens favoriter, eller njae det är inte helt sant. Helst vill dom ha lussebullar som är penslade med smör och sen doppat i strösocker. MEN det kan vara så att mamman inte pallar att anstränga sig varje gång och då är det så mycket enklare att göra så här! Och ungarna är ganska lättlurade när det kommer till bullar.
Bara att ta ut bullarna ur ugnen så är dom helt färdiga och ungarna är tysta en stund medans dom äter. Musik för mina öron. Jag hamnar i trans när jag rullar bullar mot köksbänken, det är få gånger jag kopplar av så bra som just då. Och känslan när dom blir helt runda är så skön! Och jag älskar också bullar med pärlsocker. Det är ju så gott! Men om du är mer sugen på klassiska lussebullar ja då hittar du det här. Och om du har trötta torra lussebullar över då kan du göra saffransskorpor på dom.
Lussebullar med pärlsocker
Ingredienser
Lussebullar med pärlsocker
Saffransdeg
- 1 g saffran 2 pkt
- 5 dl kall mjölk 500g
- 50 g jäst
- 1 – 2 tsk stött kardemumma
- 2 1/2 dl strösocker 225g
- 1 msk vaniljsocker
- Ca 12 – 14 dl Vetemjöl ca 900g
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt
Topping
- massa Pärlsocker
Äggpensling
- 1 ägg
- 1 msk vatten
- 1 nypa salt
Instruktioner
Gör så här!
- Smula jästen och rör ut med mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet, ta inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det allt eftersom och tillsätt saltet. Kör degen i assistent minst 10 minuter tills du har en glansig och elastisk deg. Arbetar du degen ordentligt så slipper du använda mer mjöl till utbaket av bullarna. Låt degen få vila i ca 10 minuter, alltså ingen jästid nu.
- Häll ut degen på bänken och dela i ca 40 degbitar (ca 55 – 65g). Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 2 – 3 timmar under bakduk. Jäs till dubbel storlek.
- Låt jäsa under bakduk minst 2 – 3 timmar. Vispa upp ägg, mjölk och salt lite lätt och pensla bullarna. Strö över rikligt med pärlsocker. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (230 vanlig) och grädda bullarna i ca 8 minuter tills dom fått fin färg. Låt svalna på galler.
Tog del av receptet nu, nästan ett år senare och de är ju bara … wow… såååå goda!!
Underbart recept!
Men va fint att höra! Så goda bullar 🙂 Linn