Go Back

Lussebullar med pärlsocker

Ingredienser

Lussebullar med pärlsocker

    Saffransdeg

    • 1 g saffran 2 pkt
    • 5 dl kall mjölk 500g
    • 50 g jäst
    • 1 - 2 tsk stött kardemumma
    • 2 1/2 dl strösocker 225g
    • 1 msk vaniljsocker
    • Ca 12 - 14 dl Vetemjöl ca 900g
    • 250 g rumsvarmt smör
    • 1 tsk salt

    Topping

    • massa Pärlsocker

    Äggpensling

    • 1 ägg
    • 1 msk vatten
    • 1 nypa salt

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och rör ut med mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet, ta inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det allt eftersom och tillsätt saltet. Kör degen i assistent minst 10 minuter tills du har en glansig och elastisk deg. Arbetar du degen ordentligt så slipper du använda mer mjöl till utbaket av bullarna. Låt degen få vila i ca 10 minuter, alltså ingen jästid nu.
    • Häll ut degen på bänken och dela i ca 40 degbitar (ca 55 – 65g). Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 2 - 3 timmar under bakduk. Jäs till dubbel storlek.
    • Låt jäsa under bakduk minst 2 - 3 timmar. Vispa upp ägg, mjölk och salt lite lätt och pensla bullarna. Strö över rikligt med pärlsocker. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (230 vanlig) och grädda bullarna i ca 8 minuter tills dom fått fin färg. Låt svalna på galler.