Smöriga shortbread cookies är så gott, här är det både ingefära och kardemumma i degen. Toppad med söt krämig dulche leche och lite flingsalt. En kaka som funkar året runt men jag gör gärna dessa kring jul.
Oftast gör jag dom utan topping och bara mölar i mig med ett stort glas kall mjölk.
Shortbread med dulche leche och flingsalt.
Ingredienser
Deg:
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 dl florsocker 60g
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk stött kardemumma
- 1/4 tsk salt
- 3 dl vetemjöl 180g
Garnering:
- ½ – 1 dl dulche leche
- 1 msk flingsalt
- 30 lingon valfritt
Instruktioner
- Gör så här!
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft. Vispa smöret fluffigt med elvisp och tillsätt florsockret, blanda ordentligt.
- Häll i mjöl, salt och kryddor, blanda ihop men överarbeta inte degen. Vi vill ha fluffiga kakor, inte kompakta och tråkiga. Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek och stansa ut valfri form. Det klassiska är nog rektangulära?
- Nagga ordentligt och grädda i ca 12-15 minuter mitt i ugnen, kakorna skall vara ganska bleka för att behålla sin sprödhet. Låt kakorna svalna helt innan du brer på ett lager med dulche leche och strör lite fingsalt över. Får du tag i lingon så garnera med det.