Jag är riktigt förtjust i smaken av pumpa, både i matlagning och bakning. Den är söt men full av smak, nästan kryddig. Jag hade ingen mat hemma igår och var super hungrig (som vanligt). Som tur va hade jag pumpapuré kvar från en kaka jag hade bakat i helgen. Så jag kunde slänga ihop en mustig och asgod soppa. Mannen hade bakat ännu ett surdegsbröd så en rejäl skiva med smör var givet till! Bästa lunchen på länge. Här är receptet på pumpapuré https://saltsomsocker.se/ugnsrostad-pumpapure/
Vi har alltid picklad chili i kylen och dessa var sjukt starka kan jag meddela, hela munnen brände i timmar efter. Lite för starkt för min smak. Men ”vanlig” röd chili passar perfekt till. Kokosgrädde kan såklart bytas ut mot kokosmjölk eller annan mejeri.
Pumpasoppa
stark och härlig len piffad med koriander.
Ingredienser
Pumpasoppa
- Ca 500 g rostad pumpapuré se separat recept
- 2 dl kokosgrädde 200g
- 1 dl vatten 100g
- 1 st gul lök
- 1 msk olivolja
- Ca 3cm färsk ingefära, riven
- 1 tsk paprika pulver
- ½ tsk chilipulver
- ½ tsk gurkmeja
- ½ tsk malen koriander
- Salt och svartpeppar, efter smak
- ½ st citron, bara saften
Garnering
- Hackade örter gärna koriander och thaibasilika
- Pumpafrön
- Hackad färsk chili
Instruktioner
Gör så här!
- Hacka löken och fräs i en kastrull med olivolja, tillsätt alla kryddor och låt löken svettas lite till. Häll på pumpapurén och låt koka upp, tillsätt kokosgrädde, citronsaft och vatten. Kläm ut saften ur ingefäran, alltså använd bara saften. Koka upp, mixa slät och blir det för tjock så tillsätter du lite mer vatten. Servera riktigt varm med en skiva gott bröd!
- Garnera med hackade örter, pumpafrön och lite färsk chili.