Pinocchiotårta med rabarbercurd och jordgubbar. Botten är smaksatt med kardemumma och den är toppad med syrliga vaniljrabarber och svenska jordgubbar.
Grädden har även lite färskost i för att mota bort för mycket sötma, en tårta måste ha balans. Det här är kanontårta att bjuda på till morsdag, studenten eller under Kristi himmelsfärd helgen. Eller såklart till vilken dag som helst.
Jag har använt mig av vinkelpaletter till att bre ut bottnarna och mellanstorleken på 15cm till att garnera grädden och rabarbercurden med. Vinkelpalett är ett av mina måsten när jag bakar, kommer knappt ihåg hur jag bredde ut smeten till en rulltårta innan jag köpte min första palett.
Du kan enkelt baka en stor tårtbotten i en vanlig ugnsplåt om du inte vill göra en hög rund tårta. Då delar du bottnen i två delar och monterar som receptet nedan. Är inte pinocchio en av de vanligaste tårtor på tex student, konfirmation eller midsommar? Dels för att den är så enkel att baka och att det så smidigt går att byta ut mot vilken fyllning som helst. Men framförallt för att den är så sjukt god!
Pinocchiotårta med rabarbercurd och jordgubbar
Ingredienser
Pinocchiotårta med rabarbercurd och jordgubbar.
Botten
- 200 g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker 180g
- 2 tsk nymalen kardemumma
- 5 st äggulor
- 1 dl mjölk 100g
- 3 1/2 dl vetemjöl 210g
- 2 tsk vaniljsocker ca 10g
- 3 tsk bakpulver ca 10g
Maräng
- 5 st äggvitor
- 2 1/2 dl strösocker 225g
- 1 ½ dl flagad mandel
Fyllningar
Rabarbercurd (ca 3 dl)
- 250 g rabarber (med skalet på)
- ¾ dl strösocker 75g
- ½ dl vatten
- 1 äggula
- 25 g tärnat smör gärna saltat
Färskostgrädde
- 5 dl kall vispgrädde 500g
- 200 g kall färskost Philadelphia
- 2 msk florsocker
Garnering
- Vaniljrabarber
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- ½ urskrapad vaniljstång
- 1 ask färska jordgubbar skivade
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 135 grader varmluft (eller 150 grader vanlig) klä två springformar med bakplåtspapper (21 – 23cm i diameter).
- Vispa rumsvarmt smör och socker i ca 5 minuter med elvisp, tillsätt nymalen kardemumma och vispa ihop. Vispa ner en äggula i taget och rör ner mjölken. Sikta i mjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd ner det försiktigt i smeten. Fördela smeten i formarna, här är det perfekt att använda en vinkelpalett.
- Vispa upp äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret i tre omgångar och vispa tills du har en fast och glansig maräng. Bred ut marängen ovanpå smeten i formarna och strö sen på rikligt med flagad mandel. Grädda i ca 45 – 50 minuter tills marängen fått fin färg. (Tänk på att om du inte gräddar i varmluft bör du grädda bottnarna en i taget för bästa resultat)
- Skölj och hacka ca 2 cm stora bitar av rabarbern till din curd, häll ner i en kastrull. Tillsätt vatten och strösocker, låt puttra på medelvärme i ca 5 – 7 minuter. Ta av från värmen och mixa slät med stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen och rör ner äggulan, ställ på plattan på låg värme och rör HELA tiden tills du har en tjock krämig konsistens (83 grader om du har en termometer). Ställ av och mixa eller rör ner smöret. Häll upp i rengjord glasburk med lock och ställ i kylen i minst 1 timma.
- Koka upp vatten, socker och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Ja släng ner vaniljstången med och låt koka tills sockret smält helt. Plocka ur vaniljstången och häll upp i en ren skål. Skiva rabarbern i sneda snitt, ca 1 cm breda. Häll ner rabarbern i sockerlagen och låt svalna.
- Vispa upp färskosten med florsocker och tillsätt grädden lite i taget för att undvika klumpar. Vispa inte för hårt, du vill ha den lättvispad och len.
Montering & garnering
- Ta ut tårtbottnarna försiktigt och placera första på ett fat. Bred ut hälften av färskostgrädden över marängen. Bred ut rabarbercurden över grädden, lägg på ett lager med skivade jordgubbar. Placera nästa tårtbotten och bred ut resten av grädden. Garnera med jordgubbar och vaniljrabarber.