Marängrulltårta med jordgubbar och grädde, ja jag drog faktiskt i lite turkisk yoghurt i grädden för jag föredrar när tårtan inte blir allt för söt. Vill du ha mer syra? Då drar du på lite lime på jordgubbarna.
En fluffig marängrulltårta med jordgubbar är väl en klockren tårta till midsommar, den räcker till många och det är supergott att ösa på med mer jordgubbar för lite extra sommarfeeling.
Marängrulltårta med jordgubbar
Ingredienser
Maräng
- 6 st äggvitor
- 2 2/3 dl strösocker 240g
- 3 tsk florsocker
- 1 msk majsstärkelse maizena
- 1 dl mandelflagor
Fyllning
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk turkisk yoghurt kan uteslutas
- ½ tsk vaniljsocker eller vaniljpasta
- 150 g färska jordgubbar
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft (160 vanlig) och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna i en ren bunke till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sockret i tre omgångar, vispa hela tiden tills du har en glansig smet. Sikta ner maizena och florsocker, vänd försiktigt ihop tills du har en jämn smet.
- Doppa fingret i marängen och klicka ut direkt mot alla hörnen på plåten, tryck emot bakplåtspappret. Då blir det lättare att breda ut marängen.
- Häll på marängsmeten på plåten och bred ut jämnt, strössla över mandelflagorna. Grädda i ca 20 minuter, den skall allt få lite fin färg.
- Placera ett nytt bakplåtspapper på bänken och stjälp över den bakade marängen. Dra försiktigt av pappret, har det fastnat kan du pensla med lite vatten direkt på pappret och testa igen. Låt svalna innan montering.
- Skölj, snoppa och hacka jordgubbarna i små bitar.
- Vispa grädden med vaniljsocker och yoghurt på låg hastighet tills du har en ganska fast konsistens. Inte för hård utan krämig, smaka av om du vill ha socker i, tänk på att tårtan är söt i sig.
- Bred ut grädden och fördela ut jordgubbarna, rulla försiktigt ihop rulltårtan på längden.
När ska mandelflagorna på? Ska dom med i ugnen eller strör man på dom efter?
Innan du gräddar dom 😉
Den godaste tårtan… ska bakas för kalas i imorgon
Nä nu blir jag rikigt glad!