Go Back

Marängrulltårta med jordgubbar

Portioner 12 bitar

Ingredienser

Maräng

  • 6 st äggvitor
  • 2 2/3 dl strösocker 240g
  • 3 tsk florsocker
  • 1 msk majsstärkelse maizena
  • 1 dl mandelflagor

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk turkisk yoghurt kan uteslutas
  • ½ tsk vaniljsocker eller vaniljpasta
  • 150 g färska jordgubbar

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 150 grader varmluft (160 vanlig) och klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Vispa äggvitorna i en ren bunke till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sockret i tre omgångar, vispa hela tiden tills du har en glansig smet. Sikta ner maizena och florsocker, vänd försiktigt ihop tills du har en jämn smet.
  • Doppa fingret i marängen och klicka ut direkt mot alla hörnen på plåten, tryck emot bakplåtspappret. Då blir det lättare att breda ut marängen.
  • Häll på marängsmeten på plåten och bred ut jämnt, strössla över mandelflagorna. Grädda i ca 20 minuter, den skall allt få lite fin färg.
  • Placera ett nytt bakplåtspapper på bänken och stjälp över den bakade marängen. Dra försiktigt av pappret, har det fastnat kan du pensla med lite vatten direkt på pappret och testa igen. Låt svalna innan montering.
  • Skölj, snoppa och hacka jordgubbarna i små bitar.
  • Vispa grädden med vaniljsocker och yoghurt på låg hastighet tills du har en ganska fast konsistens. Inte för hård utan krämig, smaka av om du vill ha socker i, tänk på att tårtan är söt i sig.
  • Bred ut grädden och fördela ut jordgubbarna, rulla försiktigt ihop rulltårtan på längden.