Kanelbullesemlor med mandelmassa i kanelfyllningen och brynt smör i mandelmassan. Ni fattar vilken jäkla pangsemla detta är va? Den har allt! Jo jag slängde även i lite hackade hasselnötter i mandelmassan för extra lyx, ett snabbt infall jag ICKE ångrar. Jag kommer ha svårt att gå tillbaka till den klassiska semlan efter att ha tryckt ett par av dessa.
Vad tycker ni om dessa ”semmelhybrider” egentligen? Jag älskar ju allt som smakar semla så jag är 100% positiv men jag vill ha dom klassiska smakerna. Att använda sylt eller liknande är fritt fram men det är inget för mig. Jag ÄLSKAR mandelmassa till en fluffig bulle och lättvispad grädde. Inte mycket som slår det faktiskt.
Jag gjorde extra många och åkte ut till lite olika vänner för leverans, den fick 10/10 av samtliga! Finns inget bättre än att se någon njuta av något jag bakat. Älskar känslan.
Kanelbullesemlor
Ingredienser
Vetedeg
- 50 g färsk jäst
- 5 dl kall mjölk 500g
- 3 tsk nymalen kardemumma
- 2 tsk kanel
- 225 g rumsvarmt smör
- 1 ½ dl strösocker 135g
- 1 ägg
- ca 1 kg vetemjöl ca 16 dl
- 1 tsk salt
Kanelfyllning med mandelmassa
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker 90g
- 1 dl farinsocker 80g
- 1/2 dl mald kanel ca 20g
- 2 tsk majsstärkelse
- 2 nypor flingsalt
- 50 g riven mandelmassa
Rostad mandelmassa med brynt smör
- 200 g mandel med skal
- 2 dl florsocker 150-200g
- 1 st äggvitor
- 50 g smör att bryna
- 3 nypor flingsalt
- 1/2 dl Hackade hasselnötter
- Ev. lite vatten eller likör för att tunna ut
Pensling
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- 1 nypa salt
6 dl grädde
Florsocker
Instruktioner
Gör så här!
- Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna förutom saltet men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin ca 5 minuter, tillsätt salt och kör degen ca 10 – 15 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
- Rör ihop fyllningen i en bunke med slickepott till en jämn smet.
- Kavla ut degen direkt till en stor rektangel, bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till mitten, ta andra sidan och lägg över den andra långsidan, kavla lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2 cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen, lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 2 – 3 timmar, till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft och rosta mandeln (med skal) i ugnen i ca 8 – 10 minuter, låt svalna. Bryn smöret i en kastrull och låt svalna lite.
- Mixa mandeln ganska fint i en matberedare och tillsätt florsocker, mixa ihop. Häll ner äggvitan och smöret, mixa till en jämn massa. Smaka av med flingsalt. Blir den för tjock så tillsätt lite vatten, grädde eller mandellikör. Häll ner massan i en spritspåse.
- Vispa upp ägg, mjölk och salt lite lätt. Pensla bullarna noggrant och strö över rikligt med rårörsocker och nymalen kardemumma. Grädda bullarna i ca 8–10 minuter.
- Låt bullarna svalna innan du skär av toppen som lock.
- Vispa grädden till lättvispad, alltså när du lyfter upp vispen ur grädden så får du små toppar av grädde.
- Spritsa mandelmassa på botten av bullen, spritsa sen på rejält med lättvispad grädde. Lägg på locket och pudra på med florsocker. NJUT!