Frasiga kalljästa rågfrallor är mitt enklaste brödrecept. Inga krusiduller men det betyder inte att smaken är tråkig för det. Dom är sinnesjukt goda, frasiga och en stor favorit här hemma. Inte konstigt för vem gillar inte nybakt bröd?
Du rör ihop degen på kvällen och sen bakar du enkelt ut frallorna på morgonen, plättlätt! Det bästa är att min man brukar grädda dom så jag får vakna till doften av kaffe och nygräddade frallor på helgen. Han är bäst!
Jag har ju svårt för att äta frukost men det försvinner makalöst ner en hel del när det finns nygräddade rågfrallor hemma. Då får jag i mig mer än en fralla om jag säger så… Helst med smör och marmelad på. Sältan i frallorna med söt marmelad är livets liv.
Frasiga kalljästa rågfrallor
Ingredienser
Frasiga kalljästa rågfrallor, ca 12 frallor.
- Ca 12g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 3 dl rågsikt 180g
- ½ dl linfrön
- 2 dl havregryn
- ca 5 dl vetemjöl 300g
- 1 ½ tsk flingsalt
- Lite havregryn och vetemjöl till utbaket.
Instruktioner
Gör så här!
- Smula jästen i en bunke och häll på vatten, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills du har en deg som känns som en tjock gröt, den skall vara rejält klibbig men seg. Täck degen med lock eller plast och ställ i kylen över natten.
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Mjöla köksbänken med vetemjöl och havregryn, vält ut degen. Skär ut ca 12 st bitar och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Ingen större idé att försöka göra runda perfekta frallor utan bara ”klutta” ut frallorna. Då behåller du luftigheten, risken är att de blir platta annars. Strö över lite linfrön och grädda i ca 15 – 17 minuter. För ännu krispigare brödskorpa, släng in några isbitar i botten av ugnen. Låt svalna på plåten och servera ljumma med smör och marmelad.
👍
Så goda frallor! Blir super varje gång
Men va kul!
Superfräsiga frallor!
Haha underbart Åsepåsen
Mer mjöl så hade de säkert blivit bra! Nu blev de tyvärr aldrig klara på insidan.
Hej! Har du vägt mjölet? Men längre grädningstid hade säkert hjälpt, alla ugnar är så olika. Hoppas dom blev goda oavsett. Linn