Jag blev så inspirerad när jag såg dessa kakor i mitt flöde att jag var tvungen att testa att baka dom direkt. Dock tog jag hjortronsylt och drottningsylt. Superenkelt, vrålgott och hela familjens favorit. Kul också att barnen blev så förtjusta i hjortron, eller alltså det kostar ju en del så inte superkul ändå kanske? Jag älskar hjortron men då vill jag helst få in det med en bra kontrast eller högre fetthalt.. Som tex en chokladtarté med färskost och hjortron.
Stjärnformen kommer från en citruspress, hålen blir även djupare så mer sylt helt enkelt. Kakorna tog slut i rekord fart så skall nog baka nya till helgen?
Drottning & hjortrongrottor
Ingredienser
Mördeg:
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 1/4 dl socker
- ca 5 dl vetemjöl
- 3 tsk vaniljsocker
- drygt 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Fyllning:
- ca ½ dl drottningsylt
- ca ½ dl hjortronsylt
Bra att ha:
- Citruspress i trä
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
- Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt.
- Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
- Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
- Mjöla citruspressen och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp.
- Grädda i mitten i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.