Bakelser, Desserter, Tårtor

Budapestrulle

0 röster

Budapestrulle med hallon och apelsin ger mig SÅ många smakminnen! Med hallon och apelsin istället för läskiga inlagda mandariner, alltså om jag köper en budapestbakelse som innehåller mandariner äter jag ju upp den men föredrar min egen.

Min pappas absoluta favoritbakverk var just budapestbakelse, när han var som sjukast var det en av de få saker han ville äta. Precis där han bodde låg ett klassiskt konditori och vi kan väl säga att jag la en stor del av mi lön på just denna bakelse. Så varje gång jag ser en budapest tänker jag på in pappa och blir lite glad men mest ledsen. Så det kommer bli ett stående inslag på alla kalas i framtiden. Så känns det som han är där lite i alla fall.

Om bottnen spricker lite när du skall rulla den så är det ingen fara man kan trycka ihop den försiktigt i efterhand. Sen hör väl det till att den ser hemmagjord ut? God som snus och faktiskt enkel att göra så det är väl bara att sätta igång. Spana in receptet här nedan.

Budapestrulle

8 – 10 bitar

Ingredienser

Hasselnötsbotten

  • 1 ½ dl strösocker 135g (*1)
  • 2 dl hasselnötsmjöl 100g (du hittar det i bakhyllan i välsorterade butiker)
  • 3/4 dl majsstärkelse 50g
  • 5 stora äggvitor 150g
  • 1 ½ dl strösocker 135g (*2)
  • Fyllning och garnering
  • 3 dl grädde 40% 300 g
  • 100 g mörk choklad
  • 1 apelsin eller läskiga inlagda mandariner
  • 1 ask hallon 125g
  • Florsocker att pudra med
  • Ev. lite hackade hasselnötter att garnera med

Instruktioner

  • Gör så här!
  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 170 vanlig. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  • Blanda ihop hasselnötsmjöl, strösocker (*1) och maizena i en bunke.
  • Vispa äggvitan till ett fluffigt vitt moln och tillsätt strösockret (*2) i tre omgångar och vispa tills du har en fast maräng. Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott och rör försiktigt tills du har en välblandad nötmaräng. Häll ner marängen i en spritspåse med rund tyll i, du kan bara klippa ett lagom stort hål i spritspåsen om du inte har en tyll.
  • Spritsa ut marängen på bakplåtspappret, tänk att du skall spritsa ut långa korvar ganska tätt. Upprepa till marängen tagit slut.
  • Grädda i 20 min, öppna ugnsluckan för att släppa ut ånga och grädda i ca 2 min till.
  • Ta ut botten ur ugnen och låt svalna under en bakduk. Lägg ett nytt bakplåtspapper på bänken, lyft försiktigt över bottnen på bakplåtspappret så du undersidan uppåt. Dra försiktigt av bakplåtspappret.
  • Vispa grädden till lättvispad men ganska fast. Filéa apelsinen.
  • Stryk på ett ganska tunt lager grädde, fördela ut hallon och apelsin. Rulla försiktigt ihop till en rulle.
  • Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron och ringla sen över rullen. Låt chokladen sätta sig lite innan du skär 8 – 10 bitar och pudrar över florsocker. NJUT!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x