Go Back

Budapestrulle

8 - 10 bitar

Ingredienser

Hasselnötsbotten

  • 1 ½ dl strösocker 135g (*1)
  • 2 dl hasselnötsmjöl 100g (du hittar det i bakhyllan i välsorterade butiker)
  • 3/4 dl majsstärkelse 50g
  • 5 stora äggvitor 150g
  • 1 ½ dl strösocker 135g (*2)
  • Fyllning och garnering
  • 3 dl grädde 40% 300 g
  • 100 g mörk choklad
  • 1 apelsin eller läskiga inlagda mandariner
  • 1 ask hallon 125g
  • Florsocker att pudra med
  • Ev. lite hackade hasselnötter att garnera med

Instruktioner

  • Gör så här!
  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 170 vanlig. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  • Blanda ihop hasselnötsmjöl, strösocker (*1) och maizena i en bunke.
  • Vispa äggvitan till ett fluffigt vitt moln och tillsätt strösockret (*2) i tre omgångar och vispa tills du har en fast maräng. Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott och rör försiktigt tills du har en välblandad nötmaräng. Häll ner marängen i en spritspåse med rund tyll i, du kan bara klippa ett lagom stort hål i spritspåsen om du inte har en tyll.
  • Spritsa ut marängen på bakplåtspappret, tänk att du skall spritsa ut långa korvar ganska tätt. Upprepa till marängen tagit slut.
  • Grädda i 20 min, öppna ugnsluckan för att släppa ut ånga och grädda i ca 2 min till.
  • Ta ut botten ur ugnen och låt svalna under en bakduk. Lägg ett nytt bakplåtspapper på bänken, lyft försiktigt över bottnen på bakplåtspappret så du undersidan uppåt. Dra försiktigt av bakplåtspappret.
  • Vispa grädden till lättvispad men ganska fast. Filéa apelsinen.
  • Stryk på ett ganska tunt lager grädde, fördela ut hallon och apelsin. Rulla försiktigt ihop till en rulle.
  • Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron och ringla sen över rullen. Låt chokladen sätta sig lite innan du skär 8 – 10 bitar och pudrar över florsocker. NJUT!