Jag har ju bästa kursen via köket.se, nämligen Tea Malmegårds onlinekurs som är helt jäkla grym! En hel drös med olika recept, tips & tricks och det mesta är även filmat om man blir osäker så kan man kolla exakt hur Tea gör. Spana in här för mer info! https://www.koket.se/kurser/teas-tartkurs
Jag fick ett ryck och testade Teas brownies och toppade med hennes chokladsmörkräm, som jag smaksatte med espresso och pimpade med lite olika toppings. Så nice att gästerna kan få göra sin egen brownie tycker jag! Så bara för att kursen tipsar om tårta till denna brownie så kan man ju byta ut och göra precis som man vill men så grymt verkligen att få alla dessa basrecept och sen är det bara din kreativitet som stoppar dig! Perfekt att servera som påskbakelser. Så skippar vi rulltårta med grädde och inlagd persika va? Ja jag gick loss kan man säga, många olika sorter blev det!
Jag testade detta för att förbereda inför ett eventet jag hade igår med kalasdekorationer. Vi skapade tillsammans en grym dag! Underbar känsla med alla glada leenden hela dagen! Jag spritsade tårta med alla sköna deltagare och Erika och Jessika visade upp sitt grymma sortiment. Men mer om det i ett separat inlägg.
Seg brownie med chokladsmörkräm
Ingredienser
Brownie
- 150 g smör
- 2 dl ljust muscovadosocker 160g
- 1 dl strösocker 90g
- 2 st stora ägg 110g
- 1 1/2 dl Vetemjöl 90g
- 1 krm flingsalt 3g
- 1 1/2 dl kakao 60g
- 1 tsk bakpulver 5g
- 1 tsk vaniljsocker 5g
Chokladsmörkräm
- 2 1/2 dl strösocker 225g
- 1 dl vatten 100g
- 3-4 st äggvitor 125g
- 400 g rumsvarmt smör
- 75 g mörk choklad
- 1 tsk espressopulver/snabbkaffepulver ca 3g, efter smak
Garnering
- påskgodis, blommor, ja vad du vill
Instruktioner
Brownie, gör så här!
- Smält smöret och låt svalna.
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä en rektangulär form med bakplåtspapper. (som en halv plåt i storlek)
- Blanda ihop smör, socker och ägg i en bunke. Det behöver inte vispas bara röras ihop.
- Sikta i de torra ingredienserna i äggsmeten och rör ihop till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 22 minuter. Den skall nästan kännas lite lös. Låt svalna i formen och ställ sedan i kylen ca 2 timmar, eller över natten.
Chokladsmörkräm, gör så här!
- Koka socker och vatten till 121 grader, men när sockerlagen når 110 grader börjar du vispa äggvitorna på medelhög hastighet i en hushållsassistent eller med en elvisp.
- När sockerlagen är klar så häll med tunn stråle över de lättvispade äggvitorna och vispa till den svalnar, detta tar ett tag. Tillsätt espressopulvret och vispa ihop.
- Tillsätt smöret genom att klicka i det i marängen i omgångar, viktigt att de håller samma temperatur annars skär det sig lätt.
Smält chokladen i micron eller över vattenbad, låt svalna lite. - Tillsätt den smälta chokladen och vispa på låg hastighet tills du har en blank fin chokladsmörkräm.
Montering & garnering
- Skär små kuber av kakan. Välj tyll och fyll din spritspåse med krämen. Spritsa krämen och som sagt gör gärna olika varianter eller låt gästerna göra sin egen bakelse? Garnera med det som passar till årstiden, just nu kring påsk så är ju påskgodis och vårblommor toppen!
Tips!
- För att undvika luftbubblor i krämen så avsluta med att röra det sista med en slickepott eller vingen i bakmaskinen. Skär krämen sig så är smöret antagligen kallare än marängen men testa att vispa ett tag till funkar inte det så häll på lite smält smör och fortsätt vispa. Är den för lös så ställ i kylen en stund och vispa igen för då var antagligen marängen för varm när du tillsatte smöret?!