Smöriga havrekakor med tranbär, pistage & vit choklad.. ja lite för lång beskrivning kanske? Men alltså vilken fullträff den här smöriga jäkeln är! Smöret och gräddnings tiden gör att dom blir frasiga och lite lätt karamelliserade i smaken.
Föredrar du en segare konsistens? Ja men då gräddar du lite kortare tid helt enkelt. Avvägningen mellan tranbär, vit choklad och pistage är perfekt om du frågar mig. Lite kanel sluter upp och gör kakan komplett.
Jag har en förlaga till detta recept som kommer från Wally, min sambos mormor. Älskade Wally! Du hittar det här!
Smöriga havrekakor med tranbär, pistage & vit choklad.
Ingredienser
- 1 dl torkade tranbär ca 60g
- 1 1/2 dl vetemjöl 110g
- 1 dl hackade pistagenötter ca 60g
- 50 g hackad vit choklad.
- 1 1/2 dl strösocker 135g
- 2 dl havregryn 70g
- 1 tsk bikarbonat 5g
- 175 g rumsvarmt smör
- 1-2 tsk kanel 3-6g
- 1 rejäl nypa salt
- Lite flingsalt till garnering
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper. Mät upp alla ingredienser i en bunke och rör ihop till en smulig ”deg”. Du kan använda händerna eller degkrokar på din elvisp. Inte övervispa.
- Rulla till små bollar, ca 25 gram på plåten. Tryck till lätt med en gaffel, tänk på att inte lägga bollarna för tätt då de flyter ut ganska mycket.
- Grädda 10-12 minuter och låt svalna på plåten, de är lite ömtåliga när de är varma.Strö över lite flingsalt.
Tips!
- Vill du ha en segare kaka? Ja men då minskar du bara tiden i ugnen.
Smaken var jättegod, men dom var veldigt smuliga. Stemmer det at det inte skal vara äågg i?
Jättegoda julcokies 😋
Underbart att höra / Linn