Sagatårtan – Gräddtårta med citron, vallmo och basilika. Vilken härlig kombination va? Fluffiga bottnar med citron och vallmo, fylld med ett lager syrlig lemoncurd och ett lager krämig vaniljkräm. Jag har även dränkt bottnarna i basilikasockerlag för en liten twist. Allt detta är inlindat i en len lättvispad grädde. OM det blev gott? Svar ja!
Jag tog fram Sagatårtan i samarbete med Sagaform som har en skön filosofi att man skall fira mer och ofta. Så vill du fira det ”lilla” ja men släng då på småkakor och fira utan att lägga ner en massa tid. Det finns alltid något att fira! Drömmen för mig är när en kund säger – ”Du får fria händer men du får gärna gå in med någon kul ingrediens som speglar dig”. Då går kugghjulen igång kan jag säga, smaker börjar ta form, kombinationer hittar varandra och glädjen till att skapa ett nytt bakverk infinner sig. Så tack Sagaform för att jag får göra om en Svensk klassiker som gräddtårtan till en stöddig Sagatårta.
Förbered gärna själva tårtan dagen innan så alla smaker får sätta sig och för att få en så saftig tugga som möjligt, klä in tårtan i lättvispad grädde samma dag som du skall servera. Garnera med mycket basilika för du vill ha minst ett blad i varje tugga. Oväntat gott faktiskt, jag är inte förvånad men inte trodde jag att det skulle vara SÅ gott.
Kom ihåg att du alltid kan utgå från ett recept och sen göra det till ditt. Så har du inte tillgång till hallon så kör på det du har hemma i skafferiet, kylen eller frysen. Tänk vad gott med mangokuber och mynta istället för hallon och basilika. Utgå från säsong och vad du har hemma helt enkelt.
Om du blir stressad av tanken att göra vaniljkräm och lemoncurd? Ja men köp färdiga eller fyll med sylt och mosade frysta bär. Men helt ärligt så borde du verkligen testa att göra både lemoncurd och vaniljkräm för det är förföriskt gott! Sleva in med sked direkt utan tårta funkar fint det med!
Sagatårtan – Gräddtårta med citron, vallmo och basilika.
Ingredienser
Citron & vallmobotten
- 4 ägg
- 2 dl strösocker 180g
- 1 dl vetemjöl 60g
- 1 dl potatismjöl 75g
- 1 tsk bakpulver 5g
- 2 tsk vaniljsocker 10g
- 3 msk blå vallmofrön 30g
- Rivet citronskal från 1 stor EKO citron
Lemoncurd
- 2 ägg
- 1 dl strösocker 90g
- ¾ dl citronjuice 75g
- Rivet citronskal från 1 stor EKO citron
- 50 g smör i kuber
Sockerlag med basilika
- 2 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 1 näve färsk basilika ca 12 blad
Vaniljkräm
- ½ vaniljstång
- ¾ dl mjölk 75g
- 1 dl vispgrädde 100g
- 2 msk strösocker 20g
- 1 äggula
- ½ msk majsstärkelse Maizena, 10g
200g färska hallon till fyllning
Garnering
- 4 dl vispgrädde
- Blå vallmo
- Ätbara blommor
- Färsk basilika
- Färska hallon
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig). Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge tills det är riktigt pösigt i en stor bunke. Tvätta och riv skalet fint från en citron. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, tillsätt vallmo, citronskal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i en fodrad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 30 min, tills en sticka kommer ut helt torr. Vänd formen upp och ner på ett bakplåtspapper och låt tårtbotten kallna helt under formen.
- Vispa upp äggen till lemoncurden lite lätt i en rostfri bunke, glasbunke funkar också fint. Rör ner strösocker, citron och citronsaft.
- Sätt bunken över en kastrull med vattenbad, den skall helst inte nudda vattnet bara få ånga mot bunken. Värm curden under konstant omrörning med slickepott tills den tjocknat, har du en digital termometer så sjud krämen till 83 – 85 grader.
- Tag av från värmen, sila ner i en ren bunke och rör ner smöret tills du har en slät och jämn kräm, plasta direkt mot ytan. Ställ i kylen i minst två timmar.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll ner alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull. Sjud krämen på medelvärme och rör hela tiden till krämen tjocknat. Plasta direkt mot ytan och låt svalna helt.
- Koka upp vatten och socker i en kastrull, koka tills sockret lösts upp helt. Låt svalna helt innan du mixar ner färsk basilika med stavmixer. Mixa tills du har en riktigt grön härlig basilikasockerlag.
- Montering och garnering:
- Dela kakan i tre lika stora bottnar, placera ut första botten på ditt tårtfat och pensla eller ringla över basilikasockerlagen, bred på med lemoncurd. Placera ut hälften av hallonen.
- Lägg på nästa botten och pensla på basilikasockerlagen, bred ut vaniljkräm och ös på med resten av hallonen. Lägg på sista botten och ställ in i kylen en stund.
- Vispa grädden till lättvispad, hellre lite lös än för fast. Stryk ut grädde på toppen och runt om kanten, spritsa toppar på tårtan med valfri tyll. Garnera med hallon, ätbara blommor, vallmofrön och färsk basilika.