Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig). Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge tills det är riktigt pösigt i en stor bunke. Tvätta och riv skalet fint från en citron. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, tillsätt vallmo, citronskal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i en fodrad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 30 min, tills en sticka kommer ut helt torr. Vänd formen upp och ner på ett bakplåtspapper och låt tårtbotten kallna helt under formen.
Vispa upp äggen till lemoncurden lite lätt i en rostfri bunke, glasbunke funkar också fint. Rör ner strösocker, citron och citronsaft.
Sätt bunken över en kastrull med vattenbad, den skall helst inte nudda vattnet bara få ånga mot bunken. Värm curden under konstant omrörning med slickepott tills den tjocknat, har du en digital termometer så sjud krämen till 83 - 85 grader.
Tag av från värmen, sila ner i en ren bunke och rör ner smöret tills du har en slät och jämn kräm, plasta direkt mot ytan. Ställ i kylen i minst två timmar.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll ner alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull. Sjud krämen på medelvärme och rör hela tiden till krämen tjocknat. Plasta direkt mot ytan och låt svalna helt.
Koka upp vatten och socker i en kastrull, koka tills sockret lösts upp helt. Låt svalna helt innan du mixar ner färsk basilika med stavmixer. Mixa tills du har en riktigt grön härlig basilikasockerlag.
Montering och garnering:
Dela kakan i tre lika stora bottnar, placera ut första botten på ditt tårtfat och pensla eller ringla över basilikasockerlagen, bred på med lemoncurd. Placera ut hälften av hallonen.
Lägg på nästa botten och pensla på basilikasockerlagen, bred ut vaniljkräm och ös på med resten av hallonen. Lägg på sista botten och ställ in i kylen en stund.
Vispa grädden till lättvispad, hellre lite lös än för fast. Stryk ut grädde på toppen och runt om kanten, spritsa toppar på tårtan med valfri tyll. Garnera med hallon, ätbara blommor, vallmofrön och färsk basilika.