Sockrade Lussebullar
Ingredienser
Sockrade Lussebullar
Saffransdeg:
- 1 g saffran 2 pkt
- 2 tsk ljus rom eller citronjuice
- 5 dl kall mjölk 500g alt. 1 dl grädde 4 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 tsk salt
- 2 dl strösocker 180g
- 1 msk vaniljsocker
- 250 g rumsvarmt smör
- Ca 12-14 dl Vetemjöl ca 840g
Garnering:
- 25 g smält smör
- 2 dl strösocker
Instruktioner
Gör så här!
- Smula jästen direkt i bunken till din assisten och rör ut med mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna men ta inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det allt eftersom. Kör i assistent minst 10 minuter tills du har en glansig och elastisk deg. Arbetar du degen ordentligt så slipper du använda mer mjöl till utbaket av bullarna. Låt degen få vila i ca 15 minuter, alltså ingen jästid nu.
- Forma lussebullar i den form du vill ha, lägg upp på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk minst 2-3 timmar.
- Sätt ugnen på 210 grader varmluft (230 vanlig) och grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna på galler. Pensla med smält smör och doppa i socker. Njut!