Bröd

Kalljäst Grytbröd.

0 röster

Kalljäst Grytbröd är helt klart det enklaste brödet du kan baka. Inget knådande, inget kladdande, inget rullande till frallor. Bara att röra ihop, ställa in i kylen över natten och sen grädda i en gjutjärnspanna på morgonen. Hur enkelt? Och sen blir det så otroligt gott och hela familjen älskar det!

Degen skall vara ganska kletig så var försiktig med mjölet, alltså häll inte i allt på en gång. För att få bakplåtspappret att stanna i bunken, ja då skrynklar du till det först och sen lägger du i det. Funkar alltid!

Jag gillar att ha lite havregryn i mina kalljästa bröd, det blir lite matigare. Känns också bra att ungarna får i sig lite fiber som omväxling till hönökakan dom oftast äter. Vi bakar gärna bröd på helgen men vardagen bara flyger förbi vecka efter vecka. Tror ni känner igen er? Så här det enkelt och baka kalljäst! Och visst är det gott med nybakat bröd, smör, ost och marmelad? Jag älskar det!

Kalljäst Grytbröd.

Ingredienser

Kalljäst Grytbröd

    Deg:

    • 10 g färsk jäst
    • 4 dl kallt vatten 400g
    • 7 dl vetemjöl 420g
    • 1 ½ tsk salt
    • 2 msk olivolja
    • 1 dl havregryn + lite till topping

    Instruktioner

    Gör så här

    • Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop med en slickepott. Klä en annan bunke med bakplåtspapper. Häll över degen och plasta in, ställ in i kylen över natten. Låt kalljäsa minst 12 timmar.
    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 vanlig) och ställ in en gjutjärnspanna i minst 20 minuter. Ta ut den jästa degen och låt vila i rumstemperatur tills pannan är varm. Ta ut den varma gjutjärnspannan och lyft över degen i bakplåtspappret till pannan. Lägg på ett lock och grädda i ugnen i ca 30 minuter, ta av locket och grädda i ca 15 minuter till. Servera och njut!

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x