Go Back

Kalljäst Grytbröd.

Ingredienser

Kalljäst Grytbröd

    Deg:

    • 10 g färsk jäst
    • 4 dl kallt vatten 400g
    • 7 dl vetemjöl 420g
    • 1 ½ tsk salt
    • 2 msk olivolja
    • 1 dl havregryn + lite till topping

    Instruktioner

    Gör så här

    • Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop med en slickepott. Klä en annan bunke med bakplåtspapper. Häll över degen och plasta in, ställ in i kylen över natten. Låt kalljäsa minst 12 timmar.
    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 vanlig) och ställ in en gjutjärnspanna i minst 20 minuter. Ta ut den jästa degen och låt vila i rumstemperatur tills pannan är varm. Ta ut den varma gjutjärnspannan och lyft över degen i bakplåtspappret till pannan. Lägg på ett lock och grädda i ugnen i ca 30 minuter, ta av locket och grädda i ca 15 minuter till. Servera och njut!