Godis, Julgodis, Julrecept

Knäck med rostad mandel & flingsalt

0 röster

Knäck med rostad mandel & flingsalt har väll gått och blivit en klassiker va? Helt rimligt då det är så SJUKT gott! Jag får cravings deluxe på dom här varannan dag (läs varje dag).

Ja det blir godare om du rostar mandeln innan du drar ner den i knäcken och saltet på toppen gör ALLT! Seg kola, krispiga mandlar och saltet som gör knäcken till en riktig ”håll käften knäck!”

Knäck med rostad mandel & flingsalt - en ny klassiker.

Visst är det något speciellt med att göra knäck? Och lyckan när det blir exakt rätt konsistens . Seg och fast utan att bli hård. När jag gör i silikonformar ploppar jag bara ut så många vi skall käka, avskyr när dom kletar ihop sig om man lägger alla huller om buller i en låda. Och det är absolut värt att investera i en silikonform till knäck.

Knäck med rostad mandel & flingsalt

Ingredienser

Knäck med rostad mandel & flingsalt

  • ca 70st

Knäck

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk smör
  • 1 dl rostad hackad mandel
  • Flingsalt efter smak

Instruktioner

Gör så här!

  • Börja med att förbereda knäckformar på en plåt (ca 70st), jag använder helst silikonformar. Rosta mandeln i en het panna eller i ugnen till dom är gyllenbruna.
  • Koka upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull, sänk till medelvärme och låt puttra till smeten når 124 – 126 grader. Då blir den perfekt seg tycker jag och ha tålamod för det tar en stund… Ställ av från värmen och rör ner smör och mandelhack tills du har en jämn smet.
  • Skeda direkt ner i formarna, jobba snabbt för vem bryr sig om lite spill. Dom ”fula” får ätas upp direkt. Normalt använder jag en knäcktratt men med mandlar i blir det.. mindre bra. Strö över flingsalt och låt stelna i rumstemperatur. Förvara i tätslutande burk med lock i rumstemperatur.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x