Saffransknäck med pistage är en ny goding här hemma och den är SÅ välkommen! Den fick toppbetyg av min kära familj, den mest ärliga juryn ni kan tänka er. Och det är precis så jag vill ha det. Om alla skulle säga att precis allt är supergott då känns det inte helt äkta. Min yngste gör det på ett så fint sätt, -mamma om det hade vart russin i hade dom varit helt perfekta men dom är skitgoda ändå! Fina ord från fin kille om dom senaste frallorna jag bakat.
Jag kokar med saffran från början både för smaken men också för färgens skull. Och att saffran och pistage är en grym kombo är väl ingen nyhet direkt. Det här är verkligen en ny favoritknäck och jag kommer absolut ta med en hel låda när vi åker till fjällen i jul.
Har du inte en bra termometer så kan du alltid ta och göra ett klassisk kulprov i ett glas kallt vatten. Alltså droppa ner lite knäck och se om det formas till en kula, jag brukar även klämma den lite mellan fingrarna för att se om den har lite motstånd.
saffransknäck med pistagenötter
Ingredienser
Saffransknäck med pistagenötter
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 1 g saffran 2 pkt
- 2 msk smör
- 1 dl hackade pistagenötter
Instruktioner
Gör så här!
- Börja med att förbereda knäckformar på en plåt (ca 70st), jag använder silikonformar.
- Koka upp grädde, sirap, saffran och socker i en tjockbottnad kastrull, sänk till medelvärme och låt puttra till smeten når 124 – 126 grader. Då blir den perfekt seg tycker jag och ha tålamod för det tar en stund… Ställ av från värmen och rör ner smör tills du har en jämn smet.
- Portionera ut knäcksmeten med en knäcktratt eller skeda i formarna. Strö över hackad pistage, låt stelna i rumstemperatur. Förvara i tätslutande burk med lock i rumstemperatur. Njut!
Hej! Låter magiskt gott! Kan man sprinkla havssalt istället för nötter? (Pga allergi)
Tack för alla fantastiska recept!
//Emma
ABSOLUT! /Linn
Salta eller neutrala pistagenötter?
Mina är neutrala men båda funkar. Lycka till / Linn