Småkakor är ju livets bästa bakverk. Och rabarber är ju fantastiskt! Mycket smör och rabarberkompott gör den här lilla kakan helt oemotståndlig. Jag fick feeling och rev i rejält med citronskal och stötte i lite kardemumma. Vilket lyckat infall, smakerna blev spot on!
Så släng ihop en mördeg, koka upp en smarrig kompott och rulla rulla rulla. Så väldigt gott!
rabarbergrottor med citron & kardemumma
Ingredienser
Rabarbergrottor.
- Ca 30 st grottor
Mördeg:
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 1/4 dl socker
- ca 5 dl vetemjöl
- 3 tsk vaniljsocker
- drygt 1 tsk bakpulver
- 1 tsk mortlad kardemumma
- Rivet skal från 2 EKO citroner
- 1 nypa salt
Rabarberkompott
- 200 g skivad rabarber med skal
- ¾ dl strösocker
- Saften från 1st EKO citron
- 1 tsk vaniljsocker
- Bra att ha en träslev eller liknande.
Instruktioner
Gör så här!
- Hacka rabarbern och häll ner i en kastrull, tillsätt socker, vaniljsocker och citronsaft. Koka upp och ställ åt sidan för att svalna.
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
- Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt.
- Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och tillsätt även kardemumma och rivet citronskal. Vispa ihop till en smidig deg. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
- Dela degen till ca 30 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna på bakplåt med bakplåtspapper.
- Mjöla änden på en träslev och slå bort överflödet. Tryck ner den försiktigt i mitten av bollarna ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med kompott nästan hela vägen upp.
- Grädda i ca 12-15 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
Godaste degen jag gjort. Detta bli mina grottor framöver 🙂
Men jag fick supermycket kompott över så för mig hade halva satsen räckt.
Ja men extra kompott till frukostmackan eller gröten är aldrig fel. Kul att du gillar dom! /Linn