Go Back

rabarbergrottor med citron & kardemumma

rabarbergrottor med citron & kardemumma

Ingredienser

Rabarbergrottor.

  • Ca 30 st grottor

Mördeg:

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 1/4 dl socker
  • ca 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk vaniljsocker
  • drygt 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • Rivet skal från 2 EKO citroner
  • 1 nypa salt

Rabarberkompott

  • 200 g skivad rabarber med skal
  • ¾ dl strösocker
  • Saften från 1st EKO citron
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Bra att ha en träslev eller liknande.

Instruktioner

Gör så här!

  • Hacka rabarbern och häll ner i en kastrull, tillsätt socker, vaniljsocker och citronsaft. Koka upp och ställ åt sidan för att svalna.
  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
  • Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt.
  • Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och tillsätt även kardemumma och rivet citronskal. Vispa ihop till en smidig deg. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
  • Dela degen till ca 30 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna på bakplåt med bakplåtspapper.
  • Mjöla änden på en träslev och slå bort överflödet. Tryck ner den försiktigt i mitten av bollarna ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med kompott nästan hela vägen upp.
  • Grädda i ca 12-15 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.