Hacka rabarbern och häll ner i en kastrull, tillsätt socker, vaniljsocker och citronsaft. Koka upp och ställ åt sidan för att svalna.
Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt.
Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och tillsätt även kardemumma och rivet citronskal. Vispa ihop till en smidig deg. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
Dela degen till ca 30 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna på bakplåt med bakplåtspapper.
Mjöla änden på en träslev och slå bort överflödet. Tryck ner den försiktigt i mitten av bollarna ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med kompott nästan hela vägen upp.
Grädda i ca 12-15 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.